Suriye, İsrail jetini düşürdü

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da, bir F16 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürüldüğünü, pilotların sağ kurtulduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 10.02.2018 - 09:27
Abone Ol google-news

<video:923492>

İsrail ordu sözcüsü İran’ın insansız hava araçları (İHA) İsrail hava sahasına girerek “ateşle oynadığını” ve büyük bedel ödeyeceğini söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Albay Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, İsrail’in vurarak düşürdüğü insansız hava aracının “askeri bir misyon için gönderildiğini ve İran askeri güçleri tarafından yönetildiğini” söyledi.

Albay Conricus açıklamasında, "Bir savaş hilekopterimiz, Suriye'den havalanan bir İran insansız hava aracını (İHA) düşürdü" dedi.

Conricus buna tepki olarak Suriye’deki insansız hava aracının gönderildiği "İran hava üssünü yok ettiklerini" söyledi.

Conricus’un açıklamalarına göre bu üsse yapılan saldırı dışında dört İran hedefi ve sekiz Suriye hedefi daha vuruldu. Bir İsrail jeti ise Suriyeli füze savar ateşiyle vurularak düşürüldü. Bu gelişme, "İsrail’in Suriye krizi boyunca bölgedeki çatışmalara en çok katıldığı olay" diye nitelendirildi.

İsrail ordusunun açıklamasında da İsrail savunma güçlerinin, İsrail hava sahasına İHA yollanan Suriye'deki İran kontrol sistemlerini hedeflediği Suriye'nin hava savunma sistemlerinden gelen yoğun ateş sonucu bir F16 İsrail topraklarına düştüğü fakat pilotların sağ kurtulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Farklı senaryolar için hazırız ve durum değerlendirmelerine göre hareket etmeye devam edeceğiz" denildi.

ABD Üssünde Alarm

Al Arabiya gazetesinin haberine göre de, ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü’nde "Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm" verildi.

ABD'nin Katar'daki "yüksek seviyeli alarmı" bir F16 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürülmesinin ardından geldi.

Suudi Arabistan merkezli Arab News gazetesinin "adını vermediği kaynaklara" dayandırdığı haberinde de, "Suriye'de İsrail F16'sının düşürülmesinin ardından, Katar'daki Al Hudedi askeri üssünde Irak savaşından bu yana ilk kez yüksek düzeyde alarm verildi" denildi.

 İran'dan ilk açıklama

İsrail ordusu Suriye'de İran'a ait insansız hava aracı düşürdüğünü açıklamış ardından Suriye tarafından fırlatılan bir füzenin İsrail F-16'sı düşürdüğü bildirilmişti. Konuyla ilgili İran'dan çok sert açıklama geldi.

Devrim Muhafızları'ndan Hüseyin Selami yaptığı açıklamada 'İsrail yalancı, yaptıkları hiçbir açıklamaya güvenmiyoruz" ifadelerini kullandı. Selami İran'ın bölgedeki tüm ABD üslerini vurabilecek durumda olduğunu söyledi.

İsrail ordusu da Suriye'de bir İsrail uçağı düştüğünü doğrulamıştı. Yapılan açıklamada İsrail'e ait F-16 savaş jetinin Suriye'de "İran'a ait üsleri" vururken hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü ifadeleri yer almıştı.

'BÖLGEYİ İSRAİL İÇİN CEHENNEME ÇEVİREBİLİRİZ'

 Hüseyin Selami, "Bölgeyi Siyonistler (İsrail) için cehenneme çevirebiliriz" dedi.
Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan General Selami, İsrail ve ABD'yi sert ifadelerle hedef aldı.Selami, "Bugün bulunduğumuz bu noktadan ABD'nin bölgedeki tüm üslerini yok edecek durumdayız. Siyonistler (İsrail) için bölgeyi cehenneme çevirebiliriz" ifadesini kullandı.
Selami, toplantı sonrası, İran İHA'sının İsrail tarafından düşürüldüğü iddialarına ilişkin, "İsrailliler yalancıdır, İsrail'den gelen herhangi bir haberi doğrulamayız, Suriye onaylarlarsa biz de onaylarız" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler