ABD'nin saldırı bahanesi... Suriye'de savaşın eşiğine nasıl gelindi?

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye operasyon başlatmasının ardından 'Savaşın eşiğine nasıl gelindi?' sorusu gündeme geldi.

Yayınlanma: 14.04.2018 - 10:11
Abone Ol google-news

ABD, İngiltere ve Fransa sabaha karşı Suriye'ye hava saldırısı başlattı. Peki savaşın eşiğine nasıl gelindi? İşte ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye hava harekatı düzenlemesinden önce yaşananlar...

* Şubat ayının başlarında Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları özellikle batı medyası ve cihatçılar tarafından yayılmaya başlandı.

* Suriye Ordusu'nun cihatçıların elinde bulunan Doğu Guta'ya operasyon başlatmasının ardından kimyasal silah kullanıldığı iddiaları daha güçlü bir şekilde cihatçılar ve batı medyası tarafından dillendirilmeye başlandı.

* Batılılı liderler, kimyasal silah kullanıldığına dair kanıt olması halinde Suriye'yi vurma tehdidinde bulunan açılamalar yapmaya başladı. Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına Rus yetkililer Doğu Guta'da cihatçı grupların kimyasal saldırı provokasyonuna başvuracağını iddia etti.

* Suriye Ordusu da cihatçıların Doğu Guta'da kimyasal silah kullandığını duyurarak, görüntülerini paylaştı.

* ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye ile Suriye'de yapılan iş birliğinin arttırılması gerekliliğini vurguladı.

* Bu görüşmeden iki gün sonra Trump, "Yakın zamanda Suriye'den çekileceğiz" açıklamasında bulundu. Öte yandan Trump'ın açıklamasından kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Trump'ın açıklamalarına dair bilgilerinin olmadığını söyledi.

* 31 Mart'ta Suriye Ordusu Doğu Guta'daki tüm kentlerde ve kasabalarda kontrolü sağladığını duyurarak zafer ilan etti.

* Suriye Ordusu'nun Doğu Guta'da kontrolü büyük oranda sağlamasının ardından cihatçı kaynaklar ve batı medyası Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddialarını servis etmeye başladı.

* Donald Trump 11 Nisan'da Twitter hesabı üzerinden "Rusya, Suriye'yi hedef alan füzeleri vuracağına söz verdi. Hazırlan Rusya, çünkü geliyorlar. Üstelik güzel ve yeni ve 'akıllılar'! Kendi halkını öldüren ve bundan keyif alan Gazla Öldüren Hayvan ile işbirliği yapmaman gerekiyor" mesajını paylaşmasının ardından gerilim tırmandı. Putin, Trump'ın açıklamasına karşı sağduyu çağrısında bulundu.

* 12 Nisan'da Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Doğu Guta'da tamamen kontrolü sağladığını duyurdu.

* Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, dün Suriye Devleti'nin ele geçirdiği Doğu Guta'da kimyasal silahlı saldırının sorumlularının tespit edilerek, hesap vermesi çağrısında bulundu.

* ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

* Türkiye ise gerilimin tırmanmasının ardından Trump ve Putin'e sağduyu çağrısında bulunurken, harekatın başlamasının ardından 'memnuniyet' duyduklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler