4 yaşa bile türban

Zorunlu din eğitiminin 4. sınıfta başlamasına karşın Diyanet bir yılda 48 ila 72 aylık çocukları camiye taşıyor.

Yayınlanma: 16.01.2019 - 22:05
Abone Ol google-news

Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP iktidarının “dindar nesil” projesi kapsamında 4 yaşındaki çocuklara din eğimi vermeyi hızlandırdı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, önceki gün ellerine pankart verilen çocuklarla camide etkinlik düzenledi. Diyanet, 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik kurs sayısını 5 bine yaklaştırsa da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) programlarında din eğitimi için en küçük yaş sınırının “5 yaşını tamamlanmış” olarak belirlendiği ortaya çıktı.
Hükümet, “dindar nesil” projesi kapsamında milyarlarca lira yatırılan imam hatiplerden beklediğini alamayınca, Diyanet gözünü 4-6 yaşındaki çocuklara dikti. Okul öncesi çocuklara yönelik din eğitimi yönelik ilk olarak 1999 yılında, Kuran kurslarına yaş sınırlaması getirilmiş ilköğretim 5. sınıftan küçük çocukların kurslarda resmi olarak eğitim alması sınırlandırıldı. Ancak, 2011 yılında yapılan değişiklikle yaş sınırlamasının kaldırılmasıyla, Diyanet 2013’ten başlayarak 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik Kuran kursu projesi başlattı.

Pankartlı çocuklar camide

Son 2 yılda projeye hız verilirken, kursların sayısı 5 bine ulaştı. Diyanet verilerine göre, 48 ila 72 aylık çocukların kabul edildiği programda 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırılan çocuk sayısı 131 bin oldu.

Proje kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Cami Çocuk Buluşması” adı altında önceki gün onlarca çocuğu Ahmet Hamdi Akseki Camiisi’ne götürdü. Ankara İl Müftülüğü tarafından düzenlenen programda okul çağı öncesindeki ve okuma yazma bilmeyen çocukların ellerinde “Çankaya Müftülüğü”, “Camiyi seviyorum”, “Diyanet çocuk diyor, 4-6 yaş Kuran kursu”, “Camiye gidiyorum” yazılı pankartlar yer aldı.

Erkek çocuklarına takke taktığı, kız çocuklarının ise tamamının başının örtüldüğü etkinlikte, Diyanet çocukların “Kuranıkerim tilavet ettiler, ilahi seslendirip, şiir okudular ve dua yaptılar” iddiasında bulunsa da hazırlanan videolarda çocukların yaşananları oyun gibi algıladıkları görüldü.

MEB: Yaş sınırı 5

Diyanet’in din eğitimine yönelik yaşı düşürme çabasına karşın MEB’in hazırladığı öğretim programlarındaki yaş sınırı dikkat çekti. Bakanlık zorunlu din eğitimini örgün eğitimde 4. sınıf düzeyinden başlatsa da, yaygın eğitim için hazırlanan öğretim programında Diyanet ile çelişen koşullar olduğu ortaya çıktı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından resmi yaygın eğitim kurumları için hazırlanan “Çocuklar için etkinliklerle Kur’an-ı Kerim eğitimi” programında “5 yaşını tamamlamış olmak” ve “Kursun amaçlarını yerine getirebilecek bedensel ve zihinsel özelliklere sahip olmak” programa giriş şartı sayıldı. MEB’in kriterlerine karşın Diyanet’in kurslarında yaş grupları arasında bir ayrım gözetmeksizin eğitime devam etmesi dikkat çekti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler