Dershanelere üç derslik kurs

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dönüşüme girmeyen dershanelerin, yeni yönetmelikle eğitime devam edebileceğini açıkladı. Eğitimciler dershanelere üç derslik takviye kursu sınırı geleceği görüşünde.

Yayınlanma: 05.08.2015 - 05:57
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanelerle ilgili yeni yönetmeliği hafta içinde açıklayacaklarını söyledi. Mahkemenin dershanelerle ilgili verdiği iptal kararını göz önüne alarak, sektör temsilcileriyle toplantı düzenlediklerini belirten Avcı “Ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık” dedi.

Yeni çözüm ürettik

Yönetmelik yayınladığı zaman, Anayasama Mahkemesi’nin gerekçelerinin ve Bakanlığın, bu gerekçelere nasıl karşılık verdiğinin ortaya çıkacağını savunan Avcı, mahkeme kararı sonrasında da ilgili yönetmeliklerde “dershane” diye bir kavram olmadığını işaret etti. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen bugün daha önceki düzenleme nedeniyle 1 Eylül’e kadar faaliyetlerinin devam etmesi öngörülmüş olan dershanelerin dönüşebileceği ve Anayasa Mahkemesi’nin kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Bunu da sektörle görüşerek yaptık. Dolayısıyla yönetmelik yayımlandığı zaman halen dönüşmemiş olan kurumlarımızda bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek.”

Bu açıklamanın ardından, dönüşüm kapsamına alınmayan dershane yöneticileri, MEB’in açıklayacağı yeni yönetmeliği beklemeye başladı.

Üç derslik kurslar

TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, dershanelerin hangi statü altında devam edecekleri konusunda yeni yönetmeliğin belirleyici olacağını söyledi. Taşel, “yeni yönetmelik dershaneler için yol haritası olacak. Tahminime göre, dershaneler, önümüzdeki dönemde en fazla üç ders takviye verilen kurslara dönüşecek” dedi. Dershanelere üç ders sınırı getirilirse öğrencilerin, her ders için farklı dershaneye gitmesi, dolayısıyla dershanelerin de ücretlerinde indirim yapması gerekiyor. Bu da çok sayıda dershanenin maliyeti karşılayamayacağı ve kapanacağı anlamına geliyor.

Öğretmen rotasyonları iptal

Öğretmenlerin zorunlu rotasyona tabi tutulması için belirlenen 8 yıl koşulunu daha önce 15 yıla çıkaran Milli Eğitim Bakanlığı, rotasyon uygulamasını tamamen iptal etti. Avcı, 37 bin öğretmenin atamasının da bu ay içinde gerçekleştirileceğini açıkladı. MEB, 15 yıllık öğretmenlerin hangi okula gitmek istediklerine ilişkin tercihlerini toplamıştı. Sonuçların açıklanması için 3 Ağustos bekleniyordu. Ancak bu tarihte Bakan Avcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Yaptığı açıklamada yapılan müracaatları değerlendiklerini, bir simülasyon hazırladıklarını belirten Avcı, “Gördük ki rotasyonla amaçladığımız eğitsel amaçlar, hedefler bu simülasyondan çıkmıyor. Konuyu Başbakanımıza da ilettim. Onun da tavsiyeleri doğrultusunda bakanlığımızda yaptığımız istişare görüşmeler sonucunda, rotasyonu uygulanmamasına karar verdik” dedi.

Emekli olacaklardı

Vazgeçilen uygulama, aynı okulda 15 yıllık hizmet süresini dolduran yaklaşık 15 bin öğretmeni ilgilendiriyordu. Rotasyon iptal edilmeseydi, 30 Eylül tarihinden itibaren deneyimli öğretmenler, 15 yıldır görev yaptıkları okullardan başka okullara atanacaktı.

Kararla ilgili açıkama yapan Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, karardan vazgeçilmeseydi, nitelikli öğretmenlerin emekli olacaklarını vurguladı. Demir, yeni öğretim yılının huzursuzluklarla başlayacağı, binlerce öğretmenin yargıya koşacağı gerekçeleri ile kendilerinin de yönetmeliği yargıya taşıyacaklarını anımsattı. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, büyük bir hatadan dönüldüğünü dile getirerek, “Nabi Avcı’ya teşekkür ediyorum. MEB rotasyon konusunda ‘devam’ deseydi, tercihlerine yerleşemeyen yaklaşık 5000 öğretmen resen tercihleri dışında okullara gideceklerdi” dedi.

Bu ay 37 bin öğretmen ataması yapılacak

Nabi Avcı, atamaları bu ay içinde yapacaklarını bildirdi. 47 bin kadro ihdas edildiğini belirten Avcı, 37 bin atama gerçekleştirecekleri, bu rakama Maliye Bakanlığı’nın karar vereceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler