‘Sıfır oy alan mı rektör olsun?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın üniversitelerde seçim sisteminin kaldırılmasına ilişkin sözlerine tepki geldi.

Yayınlanma: 21.10.2016 - 20:32
Abone Ol google-news

ODTÜ eski rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın ‘rektör atamalarında seçim sisteminin kalkmasına yönelik sözleri üzerine “Zaten müdahale yapılıyor. Daha ne kadar olacak? 300 oy alan varken 4-5 oy alan kişiler rektör olabiliyor. Kimsenin oy vermediği bir adayın rektör olması üniversiteyi ne kadar kalkındırır? 0 oy alan mı rektör olacak’’ dedi.

Prof. Akbulut, şöyle devam etti: “Ben seçimden yanayım. Demokrasiden vazgeçemeyiz. Seçim sürecinde yakışıksız hareketler olması geçerli bir neden değil. Seçimler her yerde gerginliğe neden olur ama hazmedilir.

Bazı adayların üniversiteyi zedeleyici hareketlerde bulunması iptal gerekçesi olmaz. Bunlar engellenmeli. Yakışıksız, çirkin, zarar verici bir hareket varsa, suç ise cezası verilir. Üniversite verir, YÖK verir, mahkemeler var. Zaten o kişiyi üniversite ayıklar, bir daha da seçime giremez. Çirkin bir durum varsa soruşturma açılır, daha da çirkinse mahkemeye verilir.’’

ABD’deki başkanlık seçim sürecinde yaşananlara dikkat çeken Akbulut, “Bu yüzden ABD’de seçim olmayacak mı’’ diye sordu.

Cumhurbaşkanı istediğini atıyor

Mevcut sistemde seçimle 6 isim belirlendiğini ve Cumhurbaşkanı’nın istediğini atadığını hatırlatan Prof. Akbulut, şöyle devam etti:

“Şimdiki sistemde iki tarafın da kısmi talebini karşılayan bir durum var. 300 oy alan varken Cumhurbaşkanı 5 oy alanı rektör olarak atayabiliyor zaten. Tüm dünyada üniversitelerin ayrıcalığı, özelliği olmuştur.

Üniversiteler, serbest araştırma yapılan, özgür düşüncenin geliştiği yer. Fikirlerin tartışıldığı, ülkenin geleceği için düşüncelerin üretildiği yerde rektör özerk olmalı.

 

Eski YÖK ve Üniversitelerarası Kurul üyesi Prof. Burhan Şenatalar: Niyet üniversiteleri ele geçirmek

“Bütün rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atandığı tek bir medeni ülke yoktur. Parayı devlet verdiğine göre devlet atama hakkına sahiptir gerekçesi kadar mantıksız ve üniversite özerkliğine aykırı bir gerekçe olamaz. Üniversiteler bilim ve araştırma yaparken özgür olmaları gerekli hatta zorunla olan başlıca kurumlardır. Kaldı ki cumhurbaşkanı da üniversitelerin parasını kendi cebinden vermiyor. Bugüne kadar cumhurbaşkanlarının atamaları da fazlasıyla siyasi olmuştur. Özellikle 30-40 yılı aşkın geçmişe sahip üniversitelerde seçimlerin sonuçları değil aslında cumhurbaşkanı müdahaleleri büyük sorun oluşturmuştur. Şu anki niyetler o üniversiteleri proje okulları gibi ele geçirmek dışında bir amaç taşımamaktır.”

 

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler