15 dakika kuralı mağdur etti... Sınav yerine polis merkezine götürüldüler

YGS’de “15 dakika kuralı’’ bazı öğrencileri mağdur etti. Selçuk Üniversitesi Kampusu’nda sınava geç gelen öğrenciler, polis ve güvenlik görevlileri ile tartıştı. Tartışma sonucu fakültenin kapı girişlerinde camlar kırıldı.

Yayınlanma: 13.03.2017 - 11:02
Abone Ol google-news

Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) dün yapıldı. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvuru yaptığı sınav 160 dakika sürdü. YGS’nin 6 puan türünün herhangi birinde 150 puanı geçen adaylar ön lisans ve açıköğretim fakültelerine başvurma hakkı kazanacak.

180 puanı geçen adaylar ise dört yıllık bir lisans programına yerleşmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek. Sonuçların 28 Mart tarihinde açıklanması bekleniyor. LYS başvuruları 4 -17 Nisan arasında yapılacak.

LYS oturumları ise haziran ayı içinde gerçekleştirilecek. YGS’de bu sene ilk kez uygulanan “15 dakika” kuralı sebebiyle hiçbir aday saat 09.45’ten sonra sınav salonlarına alınmadı. Bu yüzden pek çok yerde sınava geç kalan adaylar sınav merkezlerinin girişlerinde güvenlik görevlileriyle tartıştı.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’nde sınava giren adaylar, sabah erken saatlerden itibaren bina önüne gelirken, yoğun yağışa karşın adayları aileleri de yalnız bırakmadı. Adaylar güvenlik görevlileri tarafından tek tek arandıktan sonra binaya alınırken, “15 dakika” kuralı sebebiyle sınava yetişmek isteyen bazı adayların büyük telaş yaşadığı gözlendi.

ÖĞRENCİLERDEN SINAV YORUMLARI

Türkçede uzun soru

 Mukaddes Yıld ırım: Matematikte zorlandım. Problem sorularını yapamadım. Türkçede paragraf sorusu fazlaydı, ama paragraflar zorlayıcı değildi. Fen bilimleri de beklediğimden kolaydı.

Aleyna Akkoyun: Türkçeyi yaptım. Bilgiye dayalı soru pek yoktu. Okuması iyi olan öğrencinin yapabileceği sorulardı. Matematikten beş soru yaptım, fen zordu, sosyal soruları kolaydı diyebilirim.

Ezgi Aykul: Fizik ve Kimyada zorlandım. Sözelciyim. Türkçe bana kolay geldi. Genelde kısa cevaplı sorulardı. Tarih bayağı bir zordu. Ancak genel olarak rahat bir sınav geçirdiğimi söyleyebilirim. Turizm okuyorum, üniversitede de bu bölüme devam etmeyi hedefliyorum.

Mehmet Can Reva: Matematikteki soruları pek çözemedim. Neredeyse hepsi zordu diyebilirim. Onun dışındaki sorularda ise pek zorlanmadım. Sosyal soruları da biraz vakit aldı. Polis olmak istiyorum, 240 puanı tutturmam lazım. Umarım başarırım.

Can Celbek: Sınav genel olarak kolay değildi, ama Matematik bayağı bir zorlayıcıydı. Özellikle problem sorularını yapamadım.

Twitter’da 1 dakika tepkisi

Adana’da Cebesoy Ortaokulu’nda sınava girmek için gelen Mehmet Kara, kapı kapatıldıktan çok kısa bir süre sonra gelince sınava giremedi. Kara bunun üzerine, bina önünde uzun süre gözyaşı döktü. Gece işyerinde çalıştığı için sınava geç kaldığını anlatan Kara, evden gelse böyle bir sıkıntı yaşamayacağını belirtti. Kara’nın görüntüleri sosyal medya üzerinden çok sayıda kullancıya ulaştı. Kullanıcılar, birkaç dakika için Kara’nın okuma şansının kaybolmasına tepki gösterdi. Twitter’da olayla ilgili ve diğer öne çıkan yorumlar ise şöyle;

- Kendi vatandaşınız olmayan birine sonsuz avantajı sağlayıp, ülkenizin çocuğunun 1 dakika için geleceğini karartıyorsanız.

- Yurdumda Suriyeliler sınavsız üniversiteli olurlar, bazıları ekmek parası için sınavı dakikalar sonra kaçırır.

 -Milyonlarca yürek tek bir soru; nasıl Suriyeli olunur?

 

Uzmanlar soruları değerlendirdi

En zoru Matematik

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları öğretmenleri, YGS’ye giren öğrencilerden aldıkları bilgilerle soruları şöyle değerlendirdiler:

MATEMATİK TESTİ: YGS Matematik soruları zordu. Hem uzun hem de işlem gerektiriyordu. Özellikle problem soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi işlem gerektiren ve uzun metinli sorulardan oluşuyordu. Dolayısıyla adaylar zamanı yetiştirmekle ilgili sıkıntı yaşadılar. Bu yıl Geometri sorularının sayısı daha fazla. 11 tane Geometri sorusu soruldu. Geçen yıl 7 tane vardı. Geometri soruları geçmiş yıllardan biraz daha zor.

FEN BİLİMLERİ TESTİ: Fizik soruları genel anlamda kolaydı. Adaylar 1-2 tane zor soru bulunduğunu ifade ettiler. Kimya çok kolay, yapılabilir sorulardan oluşmuş. Biyoloji soruları beklenen zorluk derecesinde. Hem içeriği hem de zorluk düzeyi müfredata uygun.

TÜRKÇE TESTİ: Her zamanki gibi anlam sorularının yoğunlukta olduğu bir sınav hazırlanmış. Paragraf sorularının uzunluğu öğrencileri yoracak seviyede değil. Sınavın orta zorlukta olduğunu söyleyebiliriz. Dil bilgisi ile ilgili sorular ise her zamankinden kolay. Fakat öğrencinin geçen yıl da şikâyet ettiği her yöne çekilebilen anlam soruları yine var.

SOSYAL BİLİMLER TESTİ: Tarih soruları düşündürücü ancak yapılabilecek sorulardan oluşuyordu. Coğrafya soruları herkesin yapabileceği sorulardan oluşmuş. Şaşırtıcı ve sürpriz herhangi bir soru bulunmuyor. Müfredata uygun. Felsefe soruları çok bilgi ağırlıklı o yüzden adaylar zorlanmışlar. Alışılmışın dışında iki tane bilgi sorusu olduğu söyleniyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları 1 tane bilgi sorusu dışında adaylar tarafından kolay bulunmuş.

Geometri sorusu arttı

Uğur Okulları eğitimden sorumlu genel müdür yardımcısı Adil Kurt da sorularla ilgili “Adaylardan alınan bilgilere göre sınavın en zor testi Matematik bölümü olmuştur. Matematik sorularında problemler konusunda soru sayısının artması ve sorulara ait metnin uzunluğunun fazla olması öğrencilerin okuma ve anlama esnasında fazla zaman kaybetmesine sebep olmuştur. Önceki yıllara göre geometri soru sayısı artmış olup öğrenciler bu soruların çözümünde zorlanmıştır. Tarih sorularının önceki yıllara göre öğrencileri daha çok zorladığı görülüyor” yorumunu yaptı.

Sınava gireceklerdi... Kendilerini karakolda buldular

2017 YGS soruları ve cevapları açıklandı

Fenalaştı sınavdan çıkarıldı

YGS'yi 1 dakika ile kaçıran gence Haluk Levent'ten büyük jest


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler