Kur arttı, rota tersine döndü

Döviz kurunun hızlı artışı nedeniyle komşu adaları ziyaret edenlerin sayısı yarı yarıya azaldı.

Yayınlanma: 22.08.2018 - 23:23
Abone Ol google-news

Dövizdeki hızlı artış, komşu Yunan adalarını Türkiye’den ziyaret edenlerin sayısının neredeyse yarı yarıya azalmasına neden oldu. Adalarda yaşayan ve paraları bir anda TL karşısında değerlenen Yunanlılar ise, özellikle tekstil ve sebze/meyve almak için ülkemiz kıyılarına akın ediyor.
Midilli, Sakız, Kos, Rodos gibi Türkiye’ye yakın Yunan adaları, son yıllarda adeta Türk turistlerin akınına uğramaya başlamıştı. Ayvalık, Çeşme gibi turistik yerleşimlerdeki fiyatları yüksek bulan

Türklerin komşu adalarda daha ucuza konaklayıp yemek yiyebildikleri, yeni bir tartışma konusu olmuştu. Ancak son haftalarda dövizde yaşanan hızlı tırmanış, bu tartışmayı da bir bakıma sonlandırdı. Adalarda Avro olarak satılan bir suyun fiyatı 8-10, kahvenin ise 20-25 liraları bulunca, buraların müdavimi Türkler elini ayağını çekmeye başladı.

Sakız Adası’nda yıllardır turizm acentesi işleten Deniz Uyanmaz, geçen yıllarda otellerde yer bulunamazken, bu yıl doluluklarda düşüş yaşandığını söyledi. Çeşme’den gelen turist sayısında yüzde 50’ye yakın düşüş yaşanırken, Seferihisar Sığacık’tan Yunanistan’ın Samos (Sisam) adasına düzenli sefer yapan Samos Star şirketi de, dövizde yaşanan gelişmeler nedeniyle hem seyahat hem de ada turu paketlerinde indirime gitti.

‘Her şey dahil turizmi öldürür’

Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) Başkanı ve Eski Tunus Turizm Bakanı Tijani Haddad, Türkiye’de de otellerde uygulanan ‘her şey dahil’ sisteminin uzun vadede turizmi öldürdüğünü vurguladı.

FIJET’in düzenlediği “Genç Gazeteciler Turizm Eğitim Programı” İzmir’de gerçekleştirildi. Haddad, özellikle Antalya’da uygulanan ‘her şey dahil’ sistemi konusunda Türkiye’yi uyararak, “Tüm turizm tanımlamalarında göreceksiniz ki bu bir turizm modeli değil. Çünkü turist geliyor ve zamanın tamamını tek bir alan içinde geçiriyor. Ülke hakkında hiçbir bilgiye sahip olamıyor. Ne turlara katılıyor, ne gastronomisi hakkında bilgi sahibi oluyor, ne ülkenin kültürüne dokunabiliyor ne de tarihi mekanlarını görebiliyor. Bu da turizmin tüm kalemlerini ekonomik anlamda olumsuz etkiliyor. Tüm geliri her şey dahil sistemi ele geçirmeye çalışıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler