Dış benim, iç senin

DEİK’in ilk yönetim kurulu toplantısında çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Erdoğan toplantıda DEİK yöneticilerine bundan sonra kendisinin dış ilişkilerden, Başbakan Davutoğlu’nun da iç ilişkilerden sorumlu olacağını açıkladı.

Yayınlanma: 29.09.2014 - 19:39
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK)yeni dönem başladı. Yeni DEİK’te yeni başkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından atanırken, kurumun nasıl çalışacağına dair yeni yol haritasına da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verdi. Toplantı öncesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni DEİK’te olmayacağını belirterek istifa etti. TÜ- SİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer’inde ilk toplantıya katılmaması da dikkati çekti.Önceki gün yeni DEİK’in ilk yönetim kurulu toplantısı ve görev dağılımı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı. Basına kapalı gerçekleşen ve Erdoğan’ın 40 dakika kaldığı bölümde çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Toplantıda Erdoğan’ın DEİK’in yeni yönetimine yeni görevlerinde başarılar dilediği öğrenildi.Erdoğan’ın toplantıda bundan sonra kendisinin daha çok dış ilişkilerle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da iç ilişkilerle ilgileneceğini dile getirdi. Baltık ülkelerine ziyaretlere hazırlandığını anlatan Erdoğan,Türkiye’nin yurtdışıyla ilişkilerinin çok önemli olduğunu ve 2023 hedefleri için bazı pazarlara daha çok odaklanılacağını ifade ettiği öğrenildi. Direkt Ekonomi Bakanı Zeybekci tarafından atanan DEİK’in yeni başkanı ve AKP’ye yakın MÜSİAD’ın eski Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın toplantı çıkışında Cumhurbaşkanı ile paralel açıklama yapması da DEİK’in tamamen Cumhurbaşkanı tarafından yönlendirildiğini gözler önüne serdi. Vardan, DEİK’in önceliğinin 2023 hedeflerine ulaşmak, 500 milyar dolarlık ihracatı yakalamak olduğunu söyledi.Yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, DEİK’in ilk toplantısında Bakan Zeybekci’nin TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun istifasından rahatsızlık duyduğu da öğrenildi. Zeybekci’nin içeride yöneticilere “Rifat Bey bana söz verdi. Gelecekti. Bize söylemeden önce basına açıklama yapmış ve istifa etmiş. OBB’dan bir temsilci burada olacak” dediği belirtildi.

TOBB kaynaklarından alınan bilgilere göre ise Hisarcıklıoğlu istifasını basından önce Zeybekci’nin özel kalem müdürüne iletti. Öte yandan toplantıya katılan işadamlarının hükümet kontrolündeki DEİK’ten iş konseylerinin çalışmalarının kesintiye uğramamasını, yapılacak çalışmalarda DEİK kurucusu kuruluşların görüşlerinin alınması ve yurtdışında ki görüşmelerde devlet,bakanlık yerine DEİK’in yöneticilerinin katılmasının istendiği öğrenildi. Her ne kadar Bakan Zeybekçi “DEİK’e Müdahale etmeyeceğiz” dese de değişimin sonunda yaşanacakları görmek istiyorlar.İş dünyası hükümetin duruşu konusunda bekle gör pozisyonunu almış durumda.Yeni DEİK’in 20 Eylül’de yayımlanan yönetmeliğine göre Ekonomi Bakanlığı’nın DEİK’in başkanını belirlemesi, yönetim kurulu üyelerinin ise bir genel kurul ile seçilmesi bekleniyordu. Ancak başkan yardımcıları da atandı. Yeni DEİK’in icra kurulunun bayramdan sonra ve genel kurulunun da 2 Ekim’de yapılması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler