Kemer sıkma nisanda

Yüzde 3'lük küçülme sonrası ekonomik krizin geleceği tartışılıyor. Prof. Dr. Aziz Konukman, marttan sonra IMF’li ya da IMF’siz IMF politikaları uygulanacağını söyledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise krize karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 13.03.2019 - 22:37
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1293160,1293136,1293163,1293143>

Türkiye ekonomisinin geçen yılın son 3 ayında yüzde 3 küçülmesi ve yıllık büyümenin yüzde 2.6’da kalması, “ekonomik kriz” tartışmalarını daha da alevlendirdi.
İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti’nin bu yıl 43’üncüsünü düzenlediği İktisatçılar Haftası’nın, “Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Kriz” başlıklı ilk gününde konuşan Prof. Dr. Aziz Konukman, dünyadan gelen sinyallere rağmen sıcak para, borç ve inşaat dayalı büyüme modeliyle AKP’nin Türkiye’yi bugünlere getirdiğini, krizin bağıra bağıra geldiğini, TÜİK rakamlarının da bunu itiraf ettiğini anlattı. “Bu yıl da küçülme devam edecek” diyen Konukman, şöyle devam etti: “Marttan sonra IMF’nin kapısı çalınacak. IMF’li ya da IMF’siz kemer sıkma programı olacak. Kısıntı tedbirleri emek cephesine yönelik olacak. 657 sayılı yasa değişecek.”

Gelecek nesil için
Son verilere göre, geniş tanımlı işsiz sayısının 665 bin kişi artarak 6 milyon 646 bine çıktığını hatırlatan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, ekonomik krizin, demokrasi birikimlerinin tümünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir yeni rejimde yaşandığını belirtti. Çerkezoğlu emekçi lehine politikaların uygulanması için örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti. Bugünkü durumu “ciddi sıkıntı” olarak niteleyen Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren de, borçlanarak, tüketerek güçlü ekonomi yaratmanın mümkün olmadığını, “gelecek seçim” için değil “gelecek kuşaklar” için ekonomi ve sosyal politikalar izlenmesini istedi. Eren, “Bizi yönetenler bunu anlar diye umuyoruz” dedi.

Uzun durgunluk
İktisatçılar Haftasında konuşan gazeteci Çiğdem Toker, sık sık değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nu, büyük projelerdeki ödeme garantilerini hatırlatıp krizle mücadele için mali saydamlığın önemine dikkat çekerken, Dr. Veysi Seviğ, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü endeksinde 126 ülke içinde 109’uncu olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklama yapan Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu ise şu konuda uyarı yaptı: “2018’in son çeyreğinde yaşanan küçülme bu yıl da hissedilecek. Özellikle sanayi ve inşaat sektörlerinde, özel tüketim ile sabit sermaye yatırımları harcamalarında toparlanmaya ihtiyaç var. Aksi takdirde ekonomi uzun süreli bir resesyona girebilecektir.” Fitch de, Türkiye’nin potansiyel büyümesini 0.5 puan indirerek yüzde 4.3’e düşürdü.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler