Merkez’in hedefi hiç şaşmıyor!

TCMB Başkanı Başçı, 2015’te yüzde 5’lik enflasyon hedefinin gerçekleşebileceğini söyledi. Merkez, 2012’den bu yana yüzde 5 hedef koymasına rağmen sürekli yukarı yönlü güncellenen tahminler dahi tutturulamıyor.

Yayınlanma: 11.12.2014 - 11:34
Abone Ol google-news

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılı para ve kur politikası sunumunda, enflasyonun yılsonunda yüzde 8.9’un altında gerçekleşebileceğini belirterek, gelecek yıl ise yüzde 5’e oldukça yakın seviyede gerçekleşmesinin mümkün olduğunu öne sürdü.

Gelecek yıl yüzde 5 enflasyon hedefleyen Merkez’in 2015 sonu için tahmini yüzde 6.2 idi. Bu yıl yüzde 5 enflasyon hedefleyen Merkez, son Enflasyon Raporu’nda, enflasyonun orta noktası yüzde 8.9 olmak üzere yüzde 8.4 ile yüzde 9.4 aralığında gerçekleşeceği tahminini yapmıştı. Bugüne kadar tahminlerini yukarı yönlü güncelleyen, hedeflere ise hiç yaklaşamayan Merkez, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle yılın ilk 4 ayında enflasyonun kuvvetli düşeceğini öngörüyor.

Merkez Bankası’nın temel görevi ‘fiyat istikrarını sağlamak’ olmasına rağmen banka, enflasyonla mücadelede bugüne dek kötü bir performans gösterdi. 2011 yılında yüzde 5.5’luk hedefe karşın yıl sonu enflasyonu yüzde 10.4 düzeyinde gerçekleşti. 2012’de yüzde 5’lik hedefine karşılık enflasyon yüzde 6.16 çıktı. Geçen yıl da yüzde 5’lik hedef konmuştu, ama yıl sonu gerçekleşmesi yüzde 7.4’e ulaştı.

Merkez, bir yandan hedefleri tutturamazken, enflasyon hedeflerini de sürekli yukarı yönlü güncelliyor. 2014 için ilk hedefi yüzde 5.3 olan banka, bunu yıl içinde 3 kez değiştirerek önce yüzde 6.6’ya sonra sırasıyla yüzde 7.6 ve yüzde 8.9’a çıkardı.

Başçı, sunumunda ayrıca, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak 2017 yılı enflasyon hedefinin de yüzde 5 olarak belirlendiğini belirtti. Bankaları uzun vadeli borçlanmaya teşvik etmek için kısa vadeli zorunlu karşılıkların bir miktar yukarı çekileceğini ifade eden Başçı, bankalar için alınacak tedbirlerin 2015’te hızlı şekilde kısa vadeli dış borç stokunu aşağı çekebileceğini vurguladı.

Başçı 2015 yılındaki zorluklar için ABD Merkez Bankası Fed’in politika normalleştirme adımları ve gıda fiyatları olarak nitelendirdi. Ancak Fed adımlarına karşı hazırlıkların da yapıldığını öne sürdü. Erdem Başçı’nın bu kez kur tahmini yapmaması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler