Merkez Bankası’na güveni de sıfırladılar

Spiro Sovereign Strategy’nin Direktörü Nicholas Spiro, Başçı’nın işinin çekilmez hale geldiğini belirterek “Bu kadar politize olmuş bir ortamda birçok merkez bankası başkanı çoktan istifa etmişti” dedi.

Yayınlanma: 04.02.2015 - 10:38
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP çevrelerinden gelen ‘faizi indir’ baskısını hafifletmek için hiçbir ekonomik gerekçeye dayandırmadan “Yıllık enflasyon en az yüzde 1 düşerse faizi ara toplantıyla indiririz” mesajı veren Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2013’te koyduğu 1.92’lik kur hedefi gibi enflasyon öngörüsünde de yanıldı. Başçı, 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ocak ayı enflasyonunda ‘çok sert’ bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 4 Şubat’ta olağanüstü toplantıyla faizi indirebileceklerini söylemişti.

Enflasyonun yüzde 1’den daha az düştüğünü gösteren verilerin ardından Merkez, yazılı açıklamayla ara toplantıyı iptal ettiğini duyurdu. Faiz konusunun 24 Şubat’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ele alınacağını belirtti. Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, Merkez Bankası’nın rakamsal bir hedef koyup olağandışı toplantı duyurusu yapmasının son derece yanlış olduğuna dikkat çekerek “Her şeyden önce bu yüzde 1 rakamına nasıl ulaşıldı? Bunun arkasındaki makroekonomik göstergeler belli değil. Merkez, 2013’te de siyasi baskılar nedeniyle 1.92’lik dolar/TL kur hedefi koymuştu. Şimdi de yine siyasi baskıyı göğüslemek için rastgele bir rakam ortaya attı. Kendi kendine bir gerekçe yaratmış oldu. Bu eşiğin gerçekleşmemiş olmasıyla Merkez rahatlamış görünüyor. Ancak Merkez’in verdiği sinyal güvensizlik, belirsizlik ve risk unsurlarını taşıyor” dedi. “Başçı’nın işinin çekilmez hale geldiğini düşünüyorum” diyen Spiro Sovereign Strategy’nin Direktörü Nicholas Spiro “Birçok merkez bankası başkanı şimdiye kadar çoktan istifa etmişti. Bu kadar politize olmuş bir ortamda bir merkez bankası başkanının görevini yapması çok zor. Buradaki ana unsur kredibilite, aslında kredibilite eksikliği. Esas korku ise havanın dramatik biçimde tersine dönme olasılığı” yorumun yaptı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise “Merkez Bankası’nın üzerindeki müdahale, piyasadaki dengeleri bozabiliyor ve oynaklığa neden olabiliyor. Sonuç olarak kurlar ve piyasa dengesi bozuluyor. Biraz sabırlı davranıp bütün dengelerin gözetilmesi gerekiyor” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomi kökenli başdanışmanı Aydın Ayaydın da “Bankanın da ne yapacağını bilmez şekilde davrandığı düşünüldüğünde kurda yeni rekorlara hazırlıklı olunmalı” uyarısında bulundu



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler