Taner Yıldız'dan zam açıklaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mart ayında doğalgaz fiyatlarında herhangi bir artışın olmayacağını açıkladı.

Yayınlanma: 27.02.2015 - 10:28
Abone Ol google-news

Enerji Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğalgaz fiyatlarının Şubat ve Mart ayında kalacağını açık veya gizli bir zammın söz konusu olmadığını belirten Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Şubat ve Mart ayı aynı şekilde aynı fiyat mekanizmaları ile birlikte kullanacak. Gizli veya açık zam yok" dedi.

Yıldız, "Biz dolar ile alıp TL ile sattığımız için şu anda döviz paritesi 2 buçuklar civarında. Bu elde ettiğimiz değerli ve önemli bir indirimdir. Ama vatandaşa şu anda yansıyabilecek bir indirim olduğunu söyleyemem. Açık ve net dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır. Hele hele Aralık 2013 ile karşılaştırırsak yüzde 26'lar civarında dolar paritesine TL karşısında zam gelmiştir" diye konuştu.

'28 TANE AB'YE ÜYE ÜLKE ARASINDA EN UCUZ DOĞALGAZ SATAN TÜRKİYE'DİR'

Yıldız, "Türkiye'de şu andaki fiyatlar, Kasım 2008 doğalgaz fiyatları mertebesinde. 28 tane AB'ye üye ülke arasında en ucuz doğalgaz satan Türkiye'dir" dedi.

'İNDİRİM İLE BİRLİKTE BOTAŞ ÖNCEKİ ZARARLARINI TELAFİ EDECEKTİR'

İndirim ile birlikte BOTAŞ önceki zararlarını telafi edeceğini vurgulayan Yıldız, "Bu indirim ile birlikte BOTAŞ önceki zararlarını telafi edecektir. Maliyeye, gümrüğe olan borçlarını kapatacaktır. 2015 yılının haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü hele hele İran tahkimi ile alakalı beklediğimiz sonucun da bu süre içerisinde açıklanması ile birlikte inşallah çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

'DOĞALGAZ FİYATLARINDA GİZLİ VEYA AÇIK ZAM YOK ŞUBAT VE MART AYINDA FİYATLAR AYNI'

Doğalgaz fiyatlarının Şubat ve Mart ayında kalacağını açık veya gizli bir zammın söz konusu olmadığını belirten Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Şubat ve Mart ayı aynı şekilde aynı fiyat mekanizmaları ile birlikte kullanacak. Gizli veya açık zam yok" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğalgaz fiyatlarının Şubat ve Mart ayında kalacağını açık veya gizli bir zammın söz konusu olmadığını belirten Yıldız, "Şubat ve Mart ayı aynı şekilde aynı fiyat mekanizmaları ile birlikte kullanacak. Gizli veya açık zam yok. Rusya'dan aldığımız doğalgazın yüzde 10. 25'lik indirimle devam edeceğini, dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır. Vatandaşa şu anda yansıyabilecek bir indirim olduğunu söyleyemem" dedi.

Yıldız, "Doğalgazda özellikle Rusya'dan aldığımız doğalgazın yüzde 10. 25'lik indirimle devam edeceğini AB piyasaları ile daha fazla rekabet edebilecek bir yapıyı sağladığımızı söylemem lazım. Biz bu indirimi dolar bazında alırken TL, dolar paritesine gelen fark yüzde 12.6'dır. Buradan açık bir şekilde ifade etmem gerekirse sanayicimize ve vatandaşımıza bunun indirim şeklinde yansıyacağı ile alakalı kanaatlerin doğru olmadığını biz dolar ile alıp TL ile sattığımız için şu anda döviz paritesi 2 buçuklar civarında. Bu elde ettiğimiz indirim değerli ve önemli bir indirim. Ama vatandaşa şu anda yansıyabilecek bir indirim olduğunu söyleyemem. Sebebi son derce açık ve net. Dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler