Siyasi belirsizlikler çözülürse yolumuz açık

Kurdaki yükselişte siyasi tartışmaların da etkili olduğunu belirten Babacan “İhtiyacımız olan güven veren bir Merkez Bankası” dedi

Yayınlanma: 13.03.2015 - 22:48
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son dönemdeki siyasi tartışmaların dolar kurundaki yükselişi hızlandırdığını söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Babacan, “Para politikası ile ilgili belirsizlikleri aşmamız gerek” diyerek şöyle devam etti:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son dönemdeki siyasi tartışmaların dolar kurundaki yükselişi hızlandırdığını söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Babacan, “Para politikası ile ilgili belirsizlikleri aşmamız gerek” diyerek şöyle devam etti: “Para politikasının sorumlusu Merkez Bankası’dır. Hedefler hükümetle ortak belirlenmiştir ama hedeflere ulaşmada araç bağımsızlığı var. Bu, yasada açıkça ifade ediliyor. Şu an ihtiyacımız olan öngörülebilirlik, iyi bir iletişim ve güven veren bir Merkez Bankası.”

“Yeter ki hesabımızı iyi yapalım, her türlü senaryoya karşı hazır olalım” diyen Babacan, şunları söyledi: “Belirsizliğin çok olduğu dönemlerde belli bir beklentiyle ve hedefle hareket edemiyorsunuz. Diyelim ki önümüzdeki yıl petrolün varilini 50-60 dolar diye hesap yaparsak bu yanlış olur. Tekrar 100 dolara da çıkabilir, buralarda da kalabilir, biraz daha da inebilir. Ama her koşulda ne yapacağımızın belli olması gerekir... Bunu yaptığımız zaman önümüz açık.”

 

Demokrasi önemli

Babacan, 2002 yılına göre Türkiye, AB kriterleri baz alınarak yapılan reformlar demokratik olmalı. Önemli reformlar yaptık ama yeterli değil. Bunun için açık, net, yalın, sağlam ve evrensel hukuk kurallarını baz alan, merkezine özgürlüklerin ve demokrasinin konduğu bir anayasa şart. İstikrar önemli ama baskıcı rejim olan ülkelerde de istikrar olabiliyor. Onun için özgürlüklerin doyasıya yaşandığı, temel ve hak üstünlüklerin güvence altına alındığı, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir istikrar önemli Evrensel normları baz alarak gri alanların olmadığı kazanılmış hakların sonuna kadar korunduğu yargının hızlı adil tarafsız çalıştığı bir anayasa şart” dedi.

Demokrasinin hukuk olmazsa kendi başına yeterli olmadığını söyleyen Babacan, hukukun olmadığı bir ülkede de kalkınmadan söz edilemeyeceğini vurguladı.

 

Sadece Merkez’i dikkate alın

Merkez Bankası’nın da hükümetin de resmi kur hedefi olmadığına dikkat çeken Babacan şöyle devam etti: “Bizim enflasyon hedefimiz var. Bu yıl ulaşılabilir değil ama yüzde 5 enflasyona petrol fiyatları böyle devam ederse gelecek yıl ulaşabileceğimizi düşünüyoruz’ dedi.

 

TOPLANTIDAN NOTLAR

* Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi önceki akşam gerçekleştirilen resepsiyonla başladı. Resepsiyona dün gece gerçekleşen Beşiktaş-Club Brugge maçı damgasını vurdu. İş dünyasının önde gelen isimleri UEFA Avrupa Ligi maçını birlikte izledi.

* İş dünyasından katılımın geçen yıla göre daha az olması dikkat çekti.

* Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer programda yer almasına rağmen toplantıya katılmadı. Dinçer, “Liderlerin Global Ajandası” adlı oturumda konuşmacı olarak yer alıyordu.

* Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, moderatörlüğünü üstlendiği “Liderlerin Global Ajandası” adlı oturumda “Bir yapısal reform yorgunluğu var dünyada. Yapısal reformlar birtakım siyasi nedenlerle hayata geçmiyor ama iş dünyası bunları bekleyemez. İş dünyası rekabette yoluna devam etmek zorunda” dedi.

* Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bursa Ulu Cami’de cuma namazına yetişeceği için zirveden erken ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler