4G vatandaşa yeni maliyet getirmeyecek

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Akdemir, 4G’nin aboneye yeni bir maliyet getirmeyeceğini dile getirerek “3G ve 2G de olduğu gibi 4G’de de birim fiyatlar düşecektir” dedi.

Yayınlanma: 19.03.2015 - 12:37
Abone Ol google-news



Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, 4G’nin aboneye yeni bir maliyet getirmeyeceğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde gazetemizin sorularını yanıtlayan Akdemir, “Türkiye sadece seste değil mobil internette de Avrupa’nın en uygun fiyatlama yapan ülkesi. 4G de aboneye ekstra bir maliyet getirmez. Biz yatırım yapalım yatırımın karşılığını da vatandaştan çıkaralım diye bir durum söz konusu değil. Daha da ucuzlar. Bugün 2G’deki internet birim kullanım birim fiyatıyla ile 3G’deki aynı mı? İnanılmaz ucuzladı. 4G için de birim fiyatlar düşecektir” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 4G ihalesine dair detayları 4 Mart’ta açıklamıştı. Bakanlar Kurulu’nun belirlediği 2 milyar 298 milyon Avro’luk ihale değeri ise Resmi Gazete’de dün yayımlandı.

Erkan Akdemir, Bakan Işık’ın açıkladığı tasarımın kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, ihalede 5 frekansın teknoloji bağımsız olarak sunulmuş olmasının devrim niteliğinde olduğunu söyledi. GSMA (GSM Birliği) tarafından onaylanan standartlar çerçevesinde şirtketlerin teknoloji bağımsız hizmet verebileceğine dikkat çeken Akdemir şöyle devam etti: “800 mhz, 900 mhz, 1800, 2100, 2600 olmak üzere beş farklı frekans bandında teknoloj bağımsız lisans verilmesi Türkiye mobil alanında bir devrimdir. Gerçekten büyük bir adım. Yani bir frekansı aldığınızda istediğiniz frekans üzerinden istediğiniz teknolojiyi kullanabiliyorsunuz. Bahsettiğim 5 frekans üzerindenistediğiniz servisi verebilirsiniz. İster 2G verin ister 3G ister 4G, tamamen şirketlerin kendi becerilerine kalmış.”

Bu yıl şalter kalkacak

4G’ye geçiş için zamanlamayı ‘kıvamında’ olarak niteleyen Akdemir, “Ekonomik olarak da teknik olarak da uygun. Daha önceki yıllarda 4G’de ses taşınmıyordu. Şu an 4G şebekesi üzerinde yeni yeni ses taşınabilir hale geldi. Bu ilave bir yatırım yapmanın da önünü kesecek bir şey. Bu yıl içerisinde tüm süreci bitirip şalteri kaldırmayı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 Erkan Akdemir, Bakan’ın açıkladığı ihale detaylarında bir diğer önemli konunun da geçmişteki piyasa aksaklıklarını giderebilecek düzenlemeler olduğuna dikkat çekti. Çoğu Avrupa ülkesinin operatörlerin 1 GHz’nin altında sahip olabilecekleri frekans bandına kısıtlama getirdiğine dikkat çeken Akdemir, Türkiye’de de 900 MHz’deki verilecek frekanslar ve üst limitler olması sevindirici olduğunu söyledi. Akdemir, bu düzenlemenin Avea’nın geçmişte yaşadığı sıkıntıyı giderebilecek bir düzenleme olduğunu belirtti.

4G yetkilendirme ihalesinde dördüncü operatöre yeşil ışık yakılmasına ilişkin ise Akdemir “Aslında 3G’de de benzerini görmüştük. ‘Acaba 4G'de de bir alternatif bir operatör girebilir mi? Böyle bir fırsatı yaratalım’ diye amaçlanmış bir tasarım olarak okuyorum ben bunu. Daha önceki ihalede buna ilişkin bir talep gelmedi. Bunda ne olacak kestiremiyorum. Bekleyip görmek lazım” diye konuştu.

En büyük sıkıntı istasyonlar olacak

Erkan Akdemir, 4G’nin önündeki en büyük engellerden birinin ise istasyonların kurulacağı alanlar konusunda olacağını belirtti. Akdemir, “Şehir topografisi planları etkiliyor. Şöyle bir etkisi var. Mobil internetin daha fazla kullanılması ile birlikte hücreleri küçültmeniz gerekiyor. Küçük hücreler, daha çok yere, küçük antenler koyup küçük kapsamalar yapmanızı gerektiriyor. Bu, özellikle 4G ile birlikte çok daha hızlı olacak ve yaygınlaşacak. Bununla ilgili cihazlar küçüldü. Burada önümüze çıkacak en büyük engellerden birisi de bu istasyonları kuracak alanlar konusunda yer sıkıntısı. 4G’nin önündeki en büyük sıkıntılı alan istasyonların kurulacağı yerler” şeklinde konuştu.

Dolar kurundaki artışın yatırım maliyetleri üzerinde etkisi olduğuna dikkat çeken Akdemir, “Yatırımlarda belli bir etkisi var ama işletme giderlerine etkisi çok minimal düzeyde. Bu anlamda çok tedirgin edici bir şey yok. Avro’daki avantajla dengeleniyor. Bu konu çalıştığınız üreticiye bağlı, her birinin farklı bir yaklaşımı var” dedi.

İhale değeri belli oldu

Bakanlar Kurulu, IMT (entegre edilmiş mikrodalga teknolojileri) yetkilendirme (mobil telefon 4G) ihalesinde toplam asgari değeri peşin 2 milyar 298 milyon Avro olarak belirledi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Krulu kararında, Mayıs ayında yapılacak ihaleyi kazananlar, ödemeyi peşin olarak yapabilecekleri gibi, ilki peşin olmak üzere, vade farkı ile birlikte altışar aylık dönemlerde dört eşit taksitle de ödeyebilecekler. 4G ihalesi 800 ile 2.600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler