Yabancı çıkışları bizim için fırsat

Türkiye’de büyümek için ocak ayında 2.2 milyar Avro fon getirdiklerini söyleyen ING Bank Türkiye Genel Müdürü Abay, "Türk bankacılık sektöründeki yabancı çıkışları bizim için fırsat" dedi.

Yayınlanma: 20.03.2015 - 11:10
Abone Ol google-news

ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, yabancı bankaların Türkiye’den çıkmasıyla ilgili olarak “Türkiye ING, grubumuzdaki en hızlı büyüyen ülkelerinden biri. Bizim planlarımızda hiçbir değişiklik yok. Gelecek dönemde yine bütün segmentlerde büyümeye devam edeceğiz” dedi. Piyasada oyuncu azaldığı için çıkışları fırsat olarak gördüklerini söyleyen Abay, şöyle devam etti: "IAvrupa’da ekonomik büyüme yavaşladığı için büyümek için Türkiye gibi ülkelere çok ihtiyaç var. Bu yıl benim en büyük hedefim büyüme yüzdesi ve kredi büyüme yüzdesi. ING grubu fonlama olarak inanılmaz zengin. Türkiye’nin de yabancı fonlara ihtiyacı var. Büyüme ivmesinde olan ticari firmaların çok ciddi kaynağa ihtiyacı var. Avrupa’nın negatif faiz ortamına girmesi, Türkiye’nin de fona ihtiyacının artması ING Türkiye için büyük bir fırsat oldu. Bu anlamda biz bu sene Türkiye’de büyümek için ocak ayı itibariyle bilançomuza 2.2 milyar Avro fon getirdik. Bu parayı sanayi yatırımlarında kullanacağız.”

Dolardaki yükselişe bağlı olarak kredi talebinde bir gerileme yaşamadıklarını ifade eden Pınar Abay, “Sektörde yüzde 20 büyüme bekliyoruz, ING olarak da yüzde 30 kredi büyümesi hedefliyoruz. Bireysel, ticari, Kobi ve kurumsal bankacılık olmak üzere bütün segmentlerde toplam yüzde 30 büyüme hedefi belirledik” diye konuştu.

 

Dolar 2.70'i görebilir

"Merkez Bankası’nın bağımsızlığını koruması çok önemli” diyen Abay, “Yüksek faiz yerine daha göreceli düşen faiz ortamı büyümeyi destekler. Dolayısıyla bizim de beklentimiz; orta ve uzun vadede faizlerin aşağı yönlü olması ve ülkenin büyümesini desteklemesi. Fed'in ne zaman hareket edeceği burada çok önemli. Aynı zamanda Türkiye’yi olumlu etkileyecek bir başta taraf da Avrupa’daki likidite. ECB’nin programı Türkiye’ye olumlu etkileyecek. Her ne kadar Fed faiz artırsa da Avrupa’daki ekonomik ortamın Türkiye için olumlu olacağını düşünüyoruz. Bu iki etmen birbirini dengeliyor” diye konuştu.

Dolar kurunun haziranda 2.70 lirayı görebileceğini, yıl sonu tahminlerinin ise 2.60 lira olduğunu söyleyen Abay, Avro/dolar parite tahminini ise 1’den 0,95’e çektiklerini belirtti.

 

Fitch notu değiştirmez

Fitch’in bugünkü Türkiye not değerlemesinde majör bir değişiklik beklemediklerini dile getiren Pınar Abay, “Çünkü Türkiye’nin dinamikleriyle ilgili bir şey değişmedi. Faiz ve dolar kurunda kısa vadede bir dalgalanma yaşandı ama bunları bir resim içine koyup Türkiye ile ilgili karamsar tablo çizmemek gerekiyor. Ana ekonomik göstergeler, borçluluk oranı, cari açık gibi veriler olumlu yönde. Ayrıca seçim döneminde her ülkede tartışmalar olabilir ama buna odaklanmamak lazım” yorumunu yaptı.

 

Masraf davaları avukatları zengin etti

Dosya masraflarının geri ödenmesi ile ilgili uygulamada çok çarpıklık olduğuna dikkat çeken Abay, "Burada bunu çok kötüye kullanan bir sektör oluştu. Bir çok hukuk, avukatlık bürosu bunu inanılmaz kara çevirdi. Bu ödenen paraların çoğu tüketiciye bile gitmiyor. Belli avukatlara gidiyor. Maalesef tüketiciler bir nevi kandırılarak, vekaletleri alınarak 200 -500 kişilik listelerle toplu halde bankalara gönderiliyor. BDDK tüketici kredisi için minimum-maksimum alınabilecek rakamlar koydu. Biz buna uymuşuz, bunun için müşteriden imza almışız, müşteri bunu kabul etmiş herşey şeffaf ve fazladan bir şey almamışsınız. Bunu bile hakem heyetleri iade ediyor. Bu çok büyük bir haksızlık. Kurallara uymuşsam BDDK buna düzenleme getirse üstelik o zaman sisteme olan güveni sarsıyoruz" dedi.

"Hem Bankalar Birliği hem de ilgili mecralarla bir noktaya gelip bunu çözmeliyiz" diyen Abay, şu anki uygulamanın ne tüketicinin ne bankanının menfaatine olduğunu söyledi.

 

Avrupa’ya Maraş’tan bağlanacak

ING Kahramanmaraş Bankacılık Üssü’nde kadın çalışan oranının yüzde 80 olduğunu, yıl sonu itibariyle 1000 kişiye istihdam sağlayacaklarını söyleyen Abay, “Burası sadece çağrı merkezi değil; bir bankanın mutfağında olan bütün işlemler Maraş’ta yapılıyor. Başka hayalimizde Türkiye’deki işlemler ile beraber Avrupa’daki işlemleri de burada yapmak. Şu anda 6 bin 200 kişiyi istihdam ediyoruz. Bu işlemi yapabilirsem istihdam sayımızı artırabileceğiz ve bütün Avrupa’ya hizmet vererek kadın istihdamını da artıracağız” dedi.

 

2 milyon müşteri

Şube ile büyüyen bir marka olmadıklarını, son 3 yılda şube sayılarının aynı olmasına rağmen yüzde 30 büyüdüklerini ifade eden Abay, 2 milyon aktif müşteriye ulaştıklarını söyledi. 'Para Mara’ uygulamasında 60 bin müşteriye ulaştıklarını ifade eden Pınar Abay, “İnsanların bankacıya ihtiyacı yok, bankacılığa ihtiyacı var. Bu anlamda çıkardığımız uygulamamız çok beğenildi. Para Mara’nın alt yapısı kullanılarak ING ülkeleri içerisinde geçerli bir dijital cüzdan olmasına yönelik çalışmalarımız var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler