Engelliye yaşam aylığı

AKP’nin gelir testiyle aylığını keseceğini açıkladığı 8.5 milyon engelliye CHP’den yaşam aylığı sözü geldi. Parti 2 milyon taşerona 1 Temmuz’da kadro vermeyi planlıyor.

Yayınlanma: 28.03.2015 - 06:20
Abone Ol google-news

Emeklilere bayramlarda ikramiye vaadi AKP’yi rahatsız eden CHP, “gelir testi” nedeniyle aylıkları kesilecek olan engellilere de “yaşam aylığı” sözü verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya AKP’nin çıkardığı Genel Sağlık Sigortası Yasası’yla 8.5 milyon engelliden 1 milyonunun aylıklarının kesileceğine dikkat çekti. CHP’nin “sosyal paketinde” ayrıca emekliye ve asgari ücretliye en düşük bin 500 lira maaş, 2 milyon taşeron işçiye de 1 Temmuz’da kadro sözü de yer alıyor. Paketteki maddelerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekonomi kurmayları tarafından da açıklanması bekleniyor. “AKP sosyal devleti yok etti. Sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, partisinin “sosyal paketiyle” ilgili şu bilgileri verdi:

* Belediyelerde engelli, yaşlı bakımevleri kurulacak. Evdeki hasta yaşlılar ilaç almak için eczaneye kadar gitmeyecek. Bunun için 35-40 bin aile danışmanı istihdam edilecek. 65 yaş üstü 6.5 milyon yurttaşla da aile danışmanları ilgilenecek.

Promosyon da var

* Şu anda emeklilerin büyük bir bölümü 650-950 lira arasında maaş alıyor. En düşük emekli aylıkları bin 500 liraya yükseltilecek. Emekli maaş artış oranları belirlenirken gıda enflasyonu dikkate alınacak. Emeklilere de banka promosyonu verilecek.

* 9 milyon kayıtdışı çalışan var. En az 6 milyonu kısa sürede kayıt içine alınacak.

* Asgari ücretten vergi kalkacak. Net asgari ücret bin 500 lira olacak.

* İşçi, işsizlikle terbiye ediliyor. Mevsimlik tarım işçilerinin aldığı ücret düştü. Suriye’den gelen sığınmacılar nedeniyle Hatay’da kadın işçilerin günlük ücretleri 40 liradan 25 liraya, erkek işçilerin ücretleri de 60 liradan 40 liraya indi. Hükümet, Türkiye’yi “Batının Çin’i yapmak istiyor”. Sorunu çözmek için Doğu ve Güneydoğu’da istihdam artırılacak.

* Seçimlerin ardından 1 Temmuz’da kamu ve özeldeki 2 milyon taşeron işçinin tamamı kadroya alınacak.

Yaşa takılmayacak

* Cumhurbaşkanı ve Merkez Bankası arasındaki gerilim nedeniyle Türkiye 90 milyar lira kaybetti. Bu parayla 2 GAP yapılabilir, 4 bin 500 okul açılabilirdi. İşsizlik çözülürdü.

* Emeklilikte yaşa takılan 1.5 milyon yurttaş var. Bu kişiler sağlıktan da yararlanamıyor. Yasa değişikliği yapılacak. Hangi sistemle işe başlandıysa o sistem üzerinden emekli olunacak. Emeklilikte yaşa takılan kalmayacak.

* Elektrikte kayıp-kaçak bedeli tüketicilerden alınmayacak. Dağıtım şirketleri yatırıma yönlendirilecek.

* Banka borçları nedeniyle icrada 43.5 milyon dosya var. Her 5 evlilikten 1’i bu nedenle boşanma ile sonuçlanıyor. Bu sorun da çözülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler