'Merkez, bu yıl faizi indiremez'

Burganbank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Merkez Bankası’na faiz indirimi çağrılarının süreci daha da bozduğunu belirterek Merkez’in artık faizi indiremeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 15.04.2015 - 05:53
Abone Ol google-news

Bankacılık sektörünün tecrübeli isimlerinden Burgan bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri indiremeyeceğini söyledi. Burgan bankın Kuveyt’teki genel merkezinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Erten, Merkez Bankası ile AKP çevreleri arasında geçtiğimiz dönemde yaşanan faiz indirimi tartışmalarını değerlendirdi.

Mehmet Erten, “Merkez Bankası’nın uygulamalarıyla ilgili istekler doğal ama ifade ediş biçimi faiz indiriminden bekledikleri nimeti elde edememelerine, süreci daha da bozmalarına sebep oluyor. Sıkıntı burada. Örneğin ‘Gerekirse Merkez Bankası Kanunu’nu değiştirelim’ dendi. Hatta daha da ileri gidildi. Merkez Bankası bu yıl faizleri indiremez” yorumunda bulundu.

Sermaye gelmiyor

Erten Türkiye’nin güçlü büyümesi için bankalara ek sermaye girmesi gerektiğini belirterek, öz sermaye getirilerinin de yüzde 10-15 arasında dengelenmesi gerektiğini söyledi. Reel ekonomik büyüme ve dış finansal kaynaklar arasında önemli bir ilişki olduğunu hatırlatan Mehmet Erten, bu yıl bu kapasitenin ‘biraz zorlanacağını’ belirtti. Türkiye’nin yüzde 4.5-5 seviyesinde reel büyümesini sağlayacak fon kaynaklarının oluşabilmesi için bankacılık sektörüne taze sermaye girmesi gerektiğini vurgulayan Erten, şöyle devam etti: “Ancak bugün taze sermaye koyacak kimse yok. Yabancılar için dolar kuru sıkıntılı. Örneğin Finansbank halka açılmayı ertelendi. Böyle bir talep yok çünkü. Oysa Finansbank NBG’nin el üstünde tuttuğu usta bir birim.” Erten, bu kapsamda ayrıca sektörde geçen yıldan sarkan piyasa, swap, faiz, düzenleyici riski gibi risklerin olduğunu da ifade etti.

Mevduat vadelerindeki kısalığın hem sektör hem uzun vadeli fona ihtiyaç duyan ekonomi için sorun olmaya devam ettiğini söyleyen Erten, “Bankacılık hâlâ 40-45 gün arasında vadelerle mevduat topluyor. Türkiye’de mevduat sahibi bankalara kredi müşterileri kadar güvenmiyor. Kârlılığın önemi de buradan ileri geliyor. Öz sermaye kârlılığını koruyamıyorsan hiçbir manası yok” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler