Saray’a para çok yoksula yardım yok

Türkiye’de sosyal yardımlar GSYİH’nın yüzde 1.38’i oluşturuyor. Oysa bu miktar AB ve OECD ülkelerinde yüzde 2.5’e kadar çıkıyor.

Yayınlanma: 27.04.2015 - 05:18
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekliye iki maaş vaadetmesiyle başlayan sosyal yardımların kaynağının nereden sağlanacağı tartışması, cumhurbaşkanının 1000’i aşkın oda sayısı, özel uçakları ve örtülü ödenekleri ile tam bir lale devrini andıran ülkede, gözleri yapılan sosyal yardımlara ve bu yarıdımların Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle kıyaslamasına çevirdi.

Temel gereksinimlerini karşılayamayarak yaşamlarını destekle sürdürmek zorunda kalan yurttaşlara yapılan sosyal yardımlar GSYİH’nın ancak yüzde 1.38’ini bulurken, AB ortalaması yüzde 2.5’un üstünde.

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası ve TTB delegesi Dr. Güray Kılıç’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı araştırmaya göre, 2002’de 1 milyar 376 milyon liralık yardım yapılırken, 12 yılda yoksul sayısının hızla artmasıyla 20 milyar lirayı aştı. Yardımların artışı yoksulluğun ne kadar hızlı arttığına işaret ederken veriler bu artışın bile gelişmiş ekonomilere kıyasla çok gerisinde kalındığını ortaya koyuyor.

Üstelik yapılan yardımların önemli bir kısmı da devlet tarafından değil, belli vakıf, kurum, dernek ve benzeri organizasyonlar tarafından yapılıyor.

Nakdi değil, ayni

Türkiye’de yapılan gıda, kömür, giyim ve benzeri ayni nitelikli yardımlar ile muhtaçlık durumuna bakılmaksızın tüm öğrencilere verilen ücretsiz kitap yardımı gibi uygulamalar ve sosyal yardımlarda mükerrerlik dikkate alındığında, gerçekleşen sosyal yardım harcamalarının GSYİH’ye oranı, neredeyse tamamı nakdi nitelik taşıyor.

Düzenli destek olmalı

Yoksullukla mücadelenin en insani yöntemi, ihtiyaç sahibi kişilere bir vatandaşlık hakkı olarak sağlanacak, sınırlı ama düzenli bir nakit gelir desteği programı ile mümkün.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler