Yunanistan'a yardım kördüğüm

Piyasalarda gözler yine Yunanistan'da. Bugün başlayıp yarın tamamlanacak olacak Eurogroup toplantısı öncesi anlaşma umutları iyice zayıfladı.

Yayınlanma: 11.05.2015 - 11:49
Abone Ol google-news

AB yetkilileri Yunanistan'da hükümetin yeterince taviz vermediğini belirtirken Atina geri adım atacağa benzemiyor. Bu hafta da 7.2 milyar Avro'luk yardım diliminin serbest bırakılması beklenmiyor.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcunun 200 milyon Avro'luk bölümünü geçen hafta ödeyen Yunanistan'ın 12 Mayıs'ta 750 milyon Avro daha ödemesi gerekiyor. İki taraf arasında aylardır süren görüşmelerde ilerleme sağlanmazken, toplantı sürecinde taraflardan gelecek ifadeler özellikle Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişen piyasaların seyrinde etkili olacak.Yunanistan’ın piyasalarda oluşturduğu gergin bir atmosfer Avro üzerinde de baskı yaratabilir. Bu da geçen hafta ABD verilerinin yarattığı iyimserlikle gerileyen doların yeniden yükselmesine neden olabilir.

Notu belli olacak

Diğer yandan perşembe Atina'da Economist Yunanistan toplantısı var. Toplantıya Yunanistan başbakanı, maliye bakanı, maliye bakan yardımcısı, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSF) başkanı ve Uluslararası Para Fonu Avrupa departmanı başkanı katılacak.

Cuma ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P İtalya'nın, Fitch Yunanistan'ın kredi notunu gözden geçirecek.

 

ABD yön veriyor

Geçen hafta ABD’de takip edilen veri akışında güçlü doların ABD verileri üzerindeki olumsuz etkisi görülmeye devam etti.

Piyasaların ABD faiz artışı zamanlaması için beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde açıklanan ve beklentilerin altında kalan işsizlik maaşı başvuruları gelişen para birimlerine ilişkin iyimserliği destekledi. Dolar/TL 2.68’e; sepet bazında TL de 2.85’e geriledi. Avro/TL ise 3.00’ün üzerindeki seyrini sürdürdü.

 

Faizler yükseliyor

Tarım dışı istihdam verileri ise beklenen düzeyde bir artışa işaret etti ve işsizlik hafif geriledi. Ancak ücret artışlarının fazla artmaması ve mart ayı istihdam artışı verisinin geriye doğru revize edilmesi nedeniyle ABD Merkez Bankası Fed’in haziranda faiz artırımı yapması için yeterince güçlü olarak nitelenmemesiyle ilk başta 2.70’e doğru artan dolar/TL daha sonra tekrar geriledi ve 2.68’in altına indi.

Sonuç olarak 30 Nisan’da Merkez Bankası kurlarıyla 2.6607 olan dolar/TL paritesi, 8 Mayıs’ta 2.6908 TL’den kapandı. Hafta başında 2.9763 TL düzeyinde olan Avro/TL 3.0190 TL’ye çıktı. Piyasa faizleri ise yükselişini sürdürdü. Gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 9.96'dan 10.27’ye yükseldi.

 

Tahmin tutmuyor

Türkiye’de geçen hafta açıklanan enflasyon verisi Merkez Bankası'nın tahminlerinin tutmadığını bir kez daha gösterdi. Martta tüketici fiyat enflasyonu (TÜFE) yüzde 1.63 oldu ve yıllık enflasyon yüzde 7.91’e yükseldi. Yıl sonu TÜFE beklentileri de civarına 8 civarına çıktı. Merkez, daha bir hafta önce açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 5.5’ten 6.8’e yükseltmişti. Hükümetin Orta Vadeli Plan hedefi ise yüzde 5. Son iki yıldır hedefleri tutmadığı için hükümete açık mektup yazmak zorunda kalan Merkez'in faiz artışına gerek duymaması da tartışma konusu. Geçen hafta Türkiye ile ilgili not kararını açıklayan ve ülkenin yerel para cinsinden notunu düşüren S&P de bunun Merkez Bankası'nın güvenilirliğine yönelik zorlukları yansıttığını belirtti.

 

Cari açık izlenecek

Bu hafta Türkiye'de mart ayı cari işlemler açığı, şubat dönemi işsizlik, Merkez Bankası mayıs ayı TÜFE beklenti anketi ve nisan ayı bütçe verileri açıklanacak. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarının düşüşü ile birlikte piyasalarda cari açıkta gerileme beklentisi mevcuttu. Bir süredir petrol fiyatları yükseliyor. Brent petrol geçen hafta 65 dolara, ABD petrolü de 60 dolara ulaştı.

Bu nedenle 4.30 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gelebilecek bir cari açık verisi kurda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Piyasaların işsizlik oranı beklentisi ise yüzde 11.4.

S&P’nin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin fiyatlamalarda görülmesi halinde kurda 2.70'i aşması ve endekste satışlar mümkün. ABD tarafında ise işsizlik maaş başvuruları, sanayi üretimi ve perakende satış verileri ön planda olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler