Refah için sivil toplum şart

Acemoğlu’na göre Türkiye’de sivil toplum ortamı ve medya özgürlüğünde büyük bir bozulma var. Bu kurumlar iyi işlemediği için demokrasi gelişemezken, ekonomik refah da sağlanamıyor.

Yayınlanma: 16.09.2015 - 23:39
Abone Ol google-news

Dünyanın en çok alıntı yapılan 10 ekonomistinden biri olarak gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, “Türkiye yıllarca demokrasiyi de yaşadı askeri rejimi de. Ancak yaşamadığı bir şey var. Kendine güvenen toplum ve özgür medya. Bu destekleyici kurumlar olmadan demokrasi olmaz. Son zamanlarda sivil toplum ortamı ve medya özgürlüğünde büyük bir bozulma görülüyor. Demokrasiler için seçim yapmak yeterli değil. Sivil toplum katılımı şart. Kurumları başkanların başbakanların iyi niyetine bırakamazsınız” dedi.

G20’nin sivil toplum katılım ayağı C20 Zirvesi’nde konuşan Acemoğlu, demokrasi gelişince ekonomik refahın yüzde 25 arttığını söyledi. Ünlü ekonomist şöyle devam etti: “Demokrasi toplumda daha dezavantajlı olanlara artı etki yapıyor. Çocuk ölümleri azalıyor. Tekellere karşı mücadelede ve başka piyasayı kısıcı faaliyetlerde azalma demokratikleşmeden sonra oluyor. Ancak demokrasi kendi başına yeterli değil. Kapsayıcı siyasi kurumlar önemli ve gittikçe daha önemli hale geliyor. Piyasa reformları, güvenilir bir ortam, yenilikçilik, eşit dağıtılan haklar olması için kurumsal bacaktan bahsetmek gerekiyor. Siyasi gücün etkili bir şekilde dağılması için başka kurumasal garantilere ihtiyacımız var ki güç gizli bir şekilde toplumun ufak bir segmentinde toplanmasın.”

Daron Acemoğlu, eşitsizliklerin artışının da ekonomik kurumların ve demokrasinin başarısızlığından kaynaklandığına dikkat çekerek “Ekonomik boyutta bir eşitsizlik varsa siyasi boyutta da eşitsizlik vardır. Demokrasi bir bütünün parçasıdır, ekonomik faydaları çoktur ama aynı zamanda kırılgan ve yetersizdir. Bu nedenle sivil toplum daha fazla gerekiyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler