Fed küresel krizden korktu

Fed, Çin’deki yavaşlama ve gelişmekte olan ekonomilerdeki krizi görerek faiz artırımını pas geçti. Fed Başkanı Yellen, küresel ekonomideki belirsizliğin ABD ekonomisini kısıtladığını vurguladı.

Yayınlanma: 17.09.2015 - 21:07
Abone Ol google-news

ABD Merkez Bankası (Fed) merakla beklenen Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi. Piyasalarda da beklenti Fed’in faizleri bu ay değiştirmeyeceği yönündeydi. Dolar/TL ilk tepki olarak 2.98’in altını gördü ancak yönünü tekrar yukarı çevirdi. Piyasa analistleri dolar/TL’nin 2.95 seviyelerine çekileceğini öngörürken, Fed’in aralıkta faiz artırım ihtimalinin devam etmesi ve Fitch’in bugün Türkiye’nin notunu açıklayacak olması piyasada tepkinin sınırlı olmasına neden oldu.

Fed, Çin’deki ekonomik sarsıntı, gelişen piyasalar ve ABD hisse senedi piyasalarındaki oynaklığa vurgu yaptı. Enflasyon ve enflasyon beklentileri ve iş gücü piyasasında daha fazla iyileşmeye odaklanacaklarına işaret etti. Fed’in açıklamasında “Son dönemdeki küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyeti kısıtlayabilir ve enflasyona aşağı yönlü baskı yapabilir” denildi.
 
Belirsizlik vurgusu
 
Fed Başkanı Janet Yellen, yaptığı açıklamada, “Komite, iş gücü piyasasında daha fazla iyileşme görünceye ve yüzde 2’lik enflasyonu hedefine yaklaşıncaya kadar faizi değiştirmeme kararı aldı. Enflasyonda hedefin altında kaldık. Bu, enerji ve ithalat fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Petrol fiyatlarındaki son düşüş ve doların değer kazanmasının etkilerinin azalması için biraz daha zaman geçmesi anlamına geliyor. Bu geçici etkiler azaldıkça, iş piyasası daha fazla ilerleme kaydettiğinde enflasyon hedefine kademeli olarak ilerleyeceğiz. Temmuzdan bu yana gelişmeler finansal şartları sıkılaştırdı. Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelere dair endişeler belirsizliği artırdı. Bu gelişmeler ABD ekonomik faaliyetlerini bir süre kısıtlayabilir. Ekonomik görünümün nasıl şekilleneceği oldukça belirsiz” dedi.
 
Altın yükseldi
 
Karar sonrasında altın fiyatları ons başına 1116 dolardan 1129 dolara yükseldi. Avro/dolar ise 1.1421’e kadar çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.20 seviyesine indi. Diğer yandan ilk faiz artırımının 2015 yılında olmasını tercih eden Fed yetkilisi sayısı 15’te 13’e geriledi. Fed başkanlarının yıl sonu federal fonlama oranı tahmin ortamalası ise yüzde 0.25’in üstünde kaldı. Bu da Fed başkanlarının yıl sonundan önce faiz artışı bekledikleri anlamına geliyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler