Havuzcunun eli halkın cebinde

Hazine’nin eski müsteşarı Eğilmez, “Kamu bankaları işin içinde olunca Hazine garantisi sağlanmış olur. Örneğin Ziraat Bankası zarar ettiğinde Hazine devreye girecektir” dedi.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 07:14
Abone Ol google-news

İhale süreci başladığından beri kamuoyunun gündeminden düşmeyen 3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak projenin ilk aşaması için toplam 4.5 milyar Avro’luk finansmanın 3.5 milyar Avro’sunun kamu bankalarından sağlanması Hazine desteğine işaret ediyor.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Finansbank, ve Denizbank üst yöneticileriyle, ihaleyi kazanan Cengiz- Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan İGA yetkilileriyle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AKP milletvekili Berat Albayrak, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan da katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, birinci etap yatırımları için Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve özel bankalar Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank’tan sağlandığını söyledi.

Kamu varsa garanti var

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez proje için alınan kredinin Hazine garantisi olmadığı dile getirilse de kamu bankalarının işin içine girmesinin direkt olmasa da Hazine garantisi anlamına geldiğini söyledi. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirileceğine dikkat çeken Eğilmez, “Eskiden YİD’lere bu tür garanti verilmiyordu. Sistemin çalışıp çalışılmaması ile ilgili garanti veriliyordu. Eğer uçak inmezse devlet aradaki farkı veriyor, kullanımı garanti ediyordu. Örneğin 100 değil 80 yolcu taşınmışsa 20’yi Hazine karşılıyordu. Bu iyiydi. Eski bir Hazine çalışanı olarak bu değişmesin diye yıllarca uğraştık. Ancak geçen yıl yapılan değişiklikle alım değil borcun tümü garanti ediliyor. Eğer sistem işlemezse tabii Hazine garantisi ödeyecek” dedi. Eğilmez şöyle devam etti: “Çünkü kamu bankaları işin içinde. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) zaten kendi başına garanti edemez. O da Hazine’ye bağlı. Direkt Hazine garantisi verilmese bile kamu bankaları işin içine girdiğinde Hazine garantisi sağlanmış oluyor.”

Vatandaşın cebinden

Dr. Ümit Akçay da kamu bankalarının payının direkt Hazine garantisi olsun diye yükseltildiğine dikkat çekti. Akçay, DHM’nin yurtdışı kredilere, Hazine’nin de kamu bankalarına garanti verdiğini söyledi. Akçay “Yolcu hedefine ulaşılmazsa kamu bankalarının zararını Hazine karşılayacak. Proji bazlı garanti verilmesi gerekmiyor. Özetle bu yatırımların bedeli yine vatandaşın cebinden çıkacak” dedi.

Davutoğlu’na göre Hazine’ye yük getirmeyecek

Başbakan Davutoğlu, üçüncü havalimanı için 10.2 milyar Avro’su yatırım, 22.1 milyar Avro’su kira bedeli olmak üzere toplam 32.3 milyar Avro’ya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandığını söyledi. Davutoğlu “Hazine’ye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi de gerçekleşmiş olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon