Suriyelinin 'çadır' sefaleti

Gezici outlet merkezi Çadır Turnesi’nin görünmeyen yüzü göçün acı gerçeğini ortaya koyuyor. Suriyeliler 8 aydır maaş almadan sefalet şartlarında çalıştırılıyor.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 23:12
Abone Ol google-news

Türkiye Çadır Turnesi’ni ünlü markaları daha ucuza almayı kolaylaştıran parlak bir girişim fikri olarak tanıdı. Ancak madalyonun diğer yüzü hiç de parlak değil. Bu markalar tüketiciye Suriyeli göçmen işçilerin ucuz emek gücüyle ulaşıyor. İşçiler karın tokluğuna çalıştırılıp maaşları bile ödenmezken hem alacaklı hem de çaresizler.

Bundan birkaç yıl önce orta sınıfa mensup marka meraklılarını hedefine alan şirketler seri sonu orjinal ürünlerini çadırlarda satmaya başlamıştı. Çadır Turnesi ise ünlü markalarla anlaşıp gezici bir outlet merkezi kurarak bu fikri geliştirdi. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Çadır Turnesi’nin misyonunu “herkesin iyi giyinme hakkına sahip çıkmak” olarak açıklamıştı.

 

Yenikapı’da ev

Rafez Tekstil’e bağlı olarak kurulan şirket birçok markaya yurtdışından aksesuar getiriyor. Çadırda sattığı markalardan ücret almak yerine seri soru ürünlerini alıyor. Markalar stoklarını eritirken Çadır Turnesi de alacaklarını kâra çeviriyor. İnci, Barbour, Fabrika, Monica Ricci, Altın Yıldız, T.box, Silk&Cashmere gibi dünyaca ünlü markalar ucuza satıldığından tüketicinin de akınına uğruyor. Yani bir kazan- kazan ilişkisi. Ancak burada tek kazanamayan işçiler.

Çadır Turnesi’nin çalıştırdığı Suriyelilerin maaşını yaklaşık 8 aydır ödemediği iddia ediliyor. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Suriyeliler bir buçuk yıldır bu şirkette çalışıyor. Başta 60 Suriyeli çalıştıran şirkette önce 30, şu anda ise sadece 17 Suriyeli kaldı. Bunun nedeni sefalet düzeyindeki çalışma şartları.

Şirket yönetimi işçilere Yenikapı’da yer kiraladı. İşçiler pansiyon olarak kullanılan bu evde kalıyor. Bunun dışında yemek veriliyor. Ancak maaşlardan sekiz aydır haber yok.

 

441 TL fazla geldi

Çadır Turnesi’ndeki çalışma şartları Suriyeli göçmenlerin neden Türkiye’de kalmayıp Avrupa’ya kaçmaya çalıştıklarının da cevabını veriyor. Şirketten ayrılanların çoğu şu an Avrupa’da. Kalanlar ise çaresiz oldukları için korkuyor. Şirket yetkililerinin maaşını isteyen bir işçiyi darp ettiği ve parmaklarını kırdığı söyleniyor. Bu işçi daha sonra Avrupa’ya göçtü.

Yine aynı kaynaklar, Çadır Turnesi’nde çalışmaya devam eden 17 Suriyelinin 60 bin TL alacağı olduğunu söyledi. Bu hesaba göre 17 işçi aylık 441 TL gibi düşük bir ücrete çalıştırılırken bu maaşı bile alamıyorlar.

Bunun yanında 6 bin metrelik çadırda her seferinde 100 bin TL’lik satış yapılıyor. Yine kaynakların verdiği bilgilere göre şirketin bazı depoları kapatılmış. Depolar gizlice başka noktalara taşınmış. Bu da şirketle ilgili yeterli denetim yapılıp yapılmadığına dair soru işaretlerini artırıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler