Büyümeyi gözeten Merkez bir kez daha faizi indirdi

Merkez Bankası gecelik faizi yüzde 8.25’e çekti. Nomura analisti Ash’e göre karar, büyümeyi artırma konusunda bankanın hükümete desteğini ortaya koyuyor

Yayınlanma: 23.09.2016 - 12:05
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, dün Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde değişikliğe gitmezken koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 8.25’e indirdi. Bu, Merkez’in art arda yaptığı yedinci faiz indirimi oldu. TCMB politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini ise yüzde 7.25’te tuttu.

Makas daraldı

Ekonomik faaliyetteki zayıflama ve yavaş kredi büyümesi nedeniyle Merkez’in faiz indirimine gitmesi zaten bekleniyordu. Ekonomistlere göre Merkez, son dönemde aldığı kararlarda enflasyondan çok piyasadaki oynaklığı ve büyümeyi dikkate alıyor. Enflasyona bağlı bir para politikası olacaksa faizin daha fazla inmemesi gerekiyor. Yıllık enflasyon yüzde 5 hedefinden oldukça uzak olan yüzde 8.05’te bulunuyor. Yani enflasyonla faiz arasındaki makas daraldı. Düşük faiz ise enflasyonu artırıcı nitelik taşıyor.

 

Kredileri destekler

Borç verme faiz oranı likidite sıkışıklığına düşen bir bankanın, Merkez Bankası’ndan kısa vadeli borçlanmak için ödemeyi kabul ettiği faiz oranı anlamına geliyor. Borçlanma faiz oranı elinde likidite fazlası olan bir bankanın bunu Merkez Bankası’na yatırarak elde edeceği gecelik faizi gösteriyor. Politika faizi ise Merkez’in haftalık vadede bankalara borç verme faizini ifade ediyor. Üst koridorun artırılması Merkez’in geçici süreliğine faizi indirmesi anlamına geliyor. İndirim, bankaların maliyetlerini azaltarak kredi faizlerinin düşüşünü destekleyebilir. Bu da tüketimi artırıcı adımlara destek olacak.

Hükümete destek

Moody’s’in Türkiye ekonomisindeki şokun büyük ölçüde ortadan kalktığı açıklaması ve Fed’in faiz artırımı beklentilerinin aralık ayına ertelenmesi piyasalarda olumlu karşılanırken bu, kararlarında finansal istikrarı ön planda tutan Merkez’in de faiz indirimi konusunda önünü açıyor. Japon yatırım bankası Nomura’nın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, gazetemize yaptığı açıklamada “Merkez Bankası açıkçası güvercin. Bu hamle, yavaşlayan büyümeyi ve liradaki stabiliteyi yansıtıyor. TCMB’nin adımları büyümeyi artırmak isteyen hükümeti destekler nitelikte” dedi.

'Gevşeme resmileşti'

Para Politikası Kurulu’ndan yapılan açıklamada büyümenin yavaşladığına dair uyarı dikkat çekerken, son cümledeki ‘sıkı duruş’ ifadesi yerine ‘temkinli duruş’ ifadesi yer aldı. Analistlere göre bu değişiklik, Merkez’in büyüme endişelerinin arttığına işaret ediyor. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, ifade değişikliğini “Parasal gevşeme resmileştirilmiş oldu” diye yorumladı. Dolar/TL, TCMB’nin koridorun üst bandında beklentilere paralel 25 baz puanlık indirimi ardından sınırlı geriledi. Karar öncesi 2.9509 seviyesinde olan dolar/TL, iki haftanın en düşüğü olan 2.94’ün altını gördü. Ancak kurdaki asıl düşüş Fed kararı ve Moody’s açıklamalarından kaynaklandı. Serbest piyasada dolar 2.9440 TL’den kapandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler