Doların ateşi yükseldi

Fed’in faiz kararına sayılı saatler kalırken dolar/TL 3.76’yı geçti. Ekonomideki kırılganlıklar TL’yi gelişen ülke para birimleri içinde en fazla değer yitiren para birimi yapıyor.

Yayınlanma: 15.03.2017 - 05:42
Abone Ol google-news

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına bir gün kala dolar/TL’deki yükseliş devam etti. Kur, dün de 7.6622 seviyesini gördü. TL’nin bir haftalık değer kaybı ise yüzde 1.8’i buldu. Lira böylelikle gelişen ülke para birimleri içinde en kötü performansı sergileyen para birimi oldu. Avro da gün içinde 4 liranın üzerini gördü.

Türkiye’nin dış borç stoku ve kısa vadeli döviz cinsinden fonlama ihtiyacı, lirayı gelişen piyasalar arasında ABD faizlerindeki artışa karşı en kırılgan paralardan biri yapıyor. Bu hafta piyasalar önce Fed ardından da Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarına odaklandı. Fed’in faiz kararı bu akşam açıklanacak. TCMB ise Para Politikası Kurulu kararını yarın duyuracak.

Gözler Merkez’de

Fed’in faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken yatırımcılar, Fed’in bu yıl kaç kez faiz artıracağına ilişkin ipucu arayacaklar.

Fed kararının ardından ise gözler TCMB’de olacak. Bankacılar yükselen enflasyon ve Fed’in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle Merkez’in en azından geç likidite borç verme faizini 50 baz puan artırması bekleniyor. Uzmanlara göre her iki merkez bankasının alacağı kararlar kurun seyrinde etkili olacak.

Öte yandan yaklaşan referandum öncesi Suriye’deki jeopolitik gelişmeler piyasalarda izlenmeye devam ederken bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin gerilmesi ilave bir satış baskısı yaratıyor. Bloomberg’e konuşan Londra’da TD Securities gelişen piyasalar birim yöneticisi Cristian Maggio, TCMB’nin 16 Nisan referandumu öncesi TL’deki bir satış dalgasından özellikle kaçınacağını belirtti.

Londra’da Rabobank stratejisti Piotr Matys ise “Eğer ABD’li politika yapıcılar para politikasındaki sıkılaştırma sürecinin hızlanabileceğini işaret eder ve ardından dolar/TL önceki zirvesi olan 3.9415’e doğru tırmanır sa, TCMB büyük bir ihtimalle hamle yapmak zorunda kalacaktır” dedi.

Fed faizi kaç kez yükseltir?

Aralık 2016’da son 10 yılın ikinci faiz artışını yapan Fed’in mali krizin başlamasından bu yana üçüncü faiz artışına gitmesinin önünde engel kalmadı. Bu akşam sona erecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizlerin 0.75-1.00 aralığına çıkması bekleniyor. Yatırımcılar toplantıda Janet Yellen’in bundan sonraki adımları konusunda vereceği ipuçlarına odaklanacak. Güçlü istihdam verisi sonrasında Fed’in faiz artışına gitme ihtimallerine ilişkin tartışmalar yerini artık, ‘Fed bu yıl kaç kere faiz artırır?’ tartışmalarına bıraktı. Uzmanlar ‘artık önemli olan mart ayında faiz artırımı değil. Bu yıl 4 faiz artışı olup olmayacağı’ diyor. Analistler, 2017’de 4 faiz artırımının fiyatlanma ihtimali olduğunu düşünüyor. Fitch’e göre önümüzdeki üç ay içinde Fed bir kere daha faiz yükseltebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler