Metrolara nur yağdı

Aylık en az 2000-2500 işlem yapılan İstanbul metrosundaki ATM’ler için bankalar kıyasıya yarıştı. Ancak ihale sonuçlansa da ATM’ler henüz hizmete giremedi.

Yayınlanma: 15.04.2017 - 18:54
Abone Ol google-news

Son dönemde bazı banka ATM’lerinin İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasındaki metro istasyonlarından neden kaldırıldığı merak konusu olmuş, daha sonra bu ATM’lerin yeni ihaleye çıkıldığı için kaldırıldığı ortaya çıkmıştı. Nisanda yeni ATM’lerin kullanıma girmesi bekleniyordu. Ancak ayın yarısına gelinmesine rağmen bu gerçekleşmedi. Bankacılardan aldığımız bilgiye göre ATM’lerin hizmete girmesi mayıs ortasını bulacak. Metro İstanbul A.Ş’nin düzenlediği ihale şubatta yapıldı. Buna göre iki ay metro istasyonları ATM’siz kalacak. Öyle ki metro istasyonlarındaki ATM’lerde, diğer şube dışı ATM’lere göre daha fazla işlem gerçekleşiyor. Bankacılar 10 milyon müşterisi olan bir bankanın şube dışındaki ATM’lerinde aylık ortalama 1600-2000 arası finansal işlem gerçekleştiğini, metro hattı üzerindeki ATM’lerde ise bu oranın 2000-2500 arasında olmasının beklendiğini belirtti. Buradan yapılan hesaplamayla 10 milyon müşterisi olan bir banka için geçen iki ay yaklaşık 5 bin işlem kaybı demek.

7 banka yarıştı

Öte yandan metro istasyonlarından geçen toplam 541 milyon yolcu iştah kabarttı. Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Halkbank, Akbank ve Denizbank’ın ihaleye katıldığı belirtildi. Bankalar metro istasyonlarındaki ATM’ler için kıyasıya yarıştı. Beş yıllığına açılan ihalede M1A, M1B, M2, M3, M4, M6 hatlarında toplam 514.8 metrekare alan, 48 istasyon ve 58 noktadaki ATM alanları kiraya verildi. Bundan önce her banka kendi kabinini koyarken yeni düzenlemeyle kabinleri Metro A.Ş hazırlıyor. Bankalar ise hazırlanan alanın kiracısı oluyor. Metroların ATM’siz kalması ise tam da bununla ilgili. Çünkü kabinler henüz hazırlanmadı. Metro AŞ güzergâhı 5’e böldü. En yüksek muhammen bedel, 380 bin 880 TL ile M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı metro hattında Yenikapı, Aksaray, Kocatepe, Zeytinburnu 1 ve Ataköy istasyonları ile M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattında Yenikapı, Şişli, Osmanbey 1, Taksim 1, Levent 1 istasyonlarında belirlendi. En düşük muhammen bedel ise 55 bin 544 TL ile Davutpaşa ve Merter istasyonlarında oldu. ATM’ler ayrıca bir istasyonda hazırlanan alandaki sırasına göre daha düşük ya da daha yüksek değer buldu. İhale açık artırma usulüyle yapıldı. Aldığımız bilgiye göre en düşük kiralama fiyatı 180 bin TL/yıl, en yüksek fiyat 650 bin TL/yıl olarak gerçekleşti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler