Hükümetten Türk-İş'e ILO golü: Memur-Sen gidecek

Hükümet, haziran ayında Cenevre’de yapılacak 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda çalışanları işçi delegesi olarak Türk-İş yerine en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu gerekçesiyle Memur-Sen’in temsil etmesine karar verdi.

Yayınlanma: 11.05.2017 - 22:56
Abone Ol google-news

Hükümet, haziran ayında Cenevre’de yapılacak 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda çalışanları işçi delegesi olarak Türk-İş yerine en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu gerekçesiyle Memur-Sen’in temsil etmesine karar verdi.

Türk-İş, “büyük bir talihsizlik” olarak nitelendirdiği kararın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Anayasası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın daha önceki kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

AKP iktidara geldiğinde 42 bin üyesi bulunan Memur-Sen, son istatistiklere göre 956 bin 32 üyeye ulaştı.

AKP ile büyüdü

Şimdiye kadar Türkiye’deki çalışanları ILO Konferansı’nda Türk-İş temsil ediyordu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş’e gönderdiği yazıda, bu yıl konferansta Türkiye’deki çalışan kesimi temsil edecek işçi delegesi olarak Memur- Sen’in belirlendiğini bildirdi. Karara tepki gösteren Türk-İş yönetimi, Memur-Sen’in özelde ve pek çok sektörde üyesi olmadığına, kamu görevlilerinin de bir bölümünü temsil ettiğine dikkat çekti.

Türk-İş yönetimi, “Uluslararası Çalışma Konferansı’nda işveren vekili konumunda olan kamu görevlilerinin temsil yetkisine sahip kılınması, Türk çalışma hayatı açısından büyük bir talihsizliktir” yorumunu yaptı.

Türk-İş konferansa Memur- Sen’in işçi delegesi olarak gösterilmesinin, Türkiye’de sosyal diyaloğu, endüstriyel ilişkileri ve çalışma yaşamını da olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

Konferansa katılacak işçi delegesinin nasıl belirleneceğinin, ILO Tüzüğü’nde yer aldığına işaret eden Türk-İş, kararın çalışan kesimi temsil eden “en fazla temsile haiz kuruluşlar” arasında mutabakat sağlanmadan alındığını belirtti. Türk-İş bu karar sonrasında 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’na katılmama kararı aldı. ILO’da etkili olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Memur- Sen’in üyelik başvurusunu reddetmişti. Türk-İş de notunda bu duruma dikkat çekti. ITUC’un üyeliğe kabul etmediği Memur-Sen, hükümetin kararı ile ILO’da işçileri temsil edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler