Memur yine ‘yoksul’ kalacak

Memur-Sen’in zam talebi, kendi araştırmasındaki yoksulluk sınırının altında kaldı.

Yayınlanma: 09.08.2017 - 23:38
Abone Ol google-news

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında devam eden toplusözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olarak imza yetkisini tek başına elinde bulunduran heyet başkanı Memur-Sen’in zam talebi, kendi araştırmasındaki yoksulluk sınırının altında kaldı. Memur-Sen’in 3 alternatifli zam önerisine göre en düşük devlet memuru maaşının iki yılın sonunda en fazla 3 bin 405 lira olması öngörülüyor. Oysa Memur-Sen’in temmuz açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, yoksulluk sınırı şimdiden 4 bin 801 liraya ulaştı. Teklifle, en düşük devlet memuru maaşının yoksulluk sınırını aşamadığını Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da kabul etti.

Yalçın, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 3 teklifi ortaya koyarken tek hedeflerinin kamu görevlilerini açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasından çıkarmak olduğunu belirtti. 2 bin 405 lira olan en düşük devlet memuru maaşının iki yılın sonunda toplam 3 bin 350 civarında bir rakama ulaşmasını hedeflediklerini belirten Yalçın, “Bu bile yoksulluk sınırını aşmıyor. Dolayısıyla yoksulluk sınırının 4 binin üzerinde seyrettiğini, açıklanan rakamlar boyutuyla 4 bin 800’e kadar rakamlar açıklandığını dikkate alırsak dolayısıyla kamu görevlilerinin yüzde 70’ten fazlası bu iki rakam arasında, açlık ve yoksulluk sınırı arasında yer alıyor. Bu rakam ne demek 1600 ile 4 bin 100 arasında gezen bir rakam. Bu da ciddi bir iyileştirme ihtiyacının olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Yaklaşık 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin 2018-2019 yıllarında alacakları zam oranlarının belirleneceği toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerde hizmet kollarına ilişkin 658 teklif 338’e indirildi. Hükümet 14 Ağustos’ta ilk teklifini sunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler