Bankaların malvarlığının yavru şirketlere kaçırılmasının önü açıldı

“ABD'nin Halkbank'a vereceği cezaya hazırlık mı” sorusuna neden olan yeni BDDK yönetmeliği hakkında konuşan eski BDDK Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Bankaların malvarlığının yavru şirketlere kaçırılmasının önü açılıyor” dedi.

Yayınlanma: 22.11.2017 - 15:35
Abone Ol google-news

Dün Cumhuriyet'in “Tabela Bankacılık” başlığıyla gündeme getirdiği ve “ABD'nin Halkbank’a vereceği cezaya hazırlık mı” sorusuna neden olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yeni yönetmeliği ile ilgili konuşan CHP Milletvekil Faik Öztrak, bankaların malvarlıklarının kurulacak yavru şirketlere devrinin önünün açıldığını söyledi. Eski BDDK başkan yardımcısı da olan Öztrak, 16 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğin, “risk algısını güçlendireceğini, saydamlığı ortadan kaldıracağını ve bankacılıkta gerekli olan güven ortamına zarar vereceğini” söyledi.

Sarraf davası öncesi BDDK devrede                 

BDDK Başkanı'nın yaptığı “Düzenleme yeni ticaret kanununa uyum için yapıldı, Halkbank ile ilgisi yok” açıklamasının yeterli olmadığını söyleyen Öztrak, “Yeni ticaret kanunu 2011'de çıktı, uyum yasası şimdi mi çıkarılıyor” sorusunu yöneltti.


"BANKALARIN MALVARLIKLARINI YARVRU ŞİRKETLERE AKTARMA YOLU AÇILDI"

Cumhuriyet'e konuşan Öztrak, bankaların birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi hakkındaki yönetmelik değişikliği ile yavru şirketler kurularak bankaların malvarlıklarının bu şirketlere aktarılmasının ve bunun genel kurul ile hissedarların onayına sunulmadan gizlice yapılmasının önünün açıldığını söyledi.

Düzenlemenin Rıza Sarraf davasıyla ilgili Türk bankalarına ceza verileceği söylentilerinin olduğu bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Öztrak, son düzenleme ile banka mal varlığının devirlerinde yapılacak işlemlerin saydamlıktan ve bağımsız denetçilerin denetiminden uzaklaştırıldığını, bunun da Türk bankalarıyla ilgili risk algısını artıracağını öne sürdü.

Yeni yönetmelik, bir bankanın mal varlığının bir veya birden fazla bölümünün bankanın tüzel kişiliğinin son bulmasına neden olmayacak şekilde yavru şirkete devredilmesine olanak sağlıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler