Evde sermaye sıkıntısı

Konutta kredili satışlar düşüyor. Firmaların kendi bünyelerinde oluşturdukları ödeme seçenekleri özsermaye yapılarını olumsuz etkiliyor. Stoklar ise şişiyor.

Yayınlanma: 21.02.2018 - 22:03
Abone Ol google-news

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.3 oranında azalış göstererek 28 bin 678 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 29.6 olarak gerçekleşti. Firmaların kendi bünyelerinde oluştrduğu ödeme yöntemleri, senetli satışlar gibi yöntemler ise firmaların öz sermaye konusunda zora sokuyor.

Zam yapmak zor

Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, sektörde sıkıntı seslerinin artmaya başladığını vurgulayarak, “Sektörde bir balon yok. Ama bu demek değildir ki bazı yerlerde köpük oluşmuyor. Balon yok köpük var. Maalesef şunu görüyoruz yıl bazında satış rakamları iyi, ama öz kaynağı yeterli olmayan firmalarda maliyet artıyor. Maliyetlere katlanmak için fiyatları düşürüyorlar. Şirketler bu dönemi biraz daha fedakarlık yaparak geçirecek. 2017’de rahat olmayan bir ortamda satışlar yapıldı” dedi.

Bu yıl zam yapmanın zor olduğunu, artan maliyetler karşısında normal koşullarda yüzde 15-20 zam yapılması gerekitğine işaret eden Tahincioğlu, piyasanın canlanması için şu önerilerde bulundu:

“KDV düzenlemesinin yapılması gerekiyor. KDV iadeleri hızla yapılmalı. Kentsel dönüşüm konusundaki düzenlemeler yetersiz. Bu konuda adım atılmalı.”

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 oranında artarak 97 bin 19 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 16 bin 336 konut satışı ve yüzde 16.8 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 9 bin 720 konut satışı ve yüzde 10 pay ile Ankara, 5 bin 841 konut satışı ve yüzde 6 pay ile İzmir izledi.

Yabancıya satış arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2018 Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yatay seyrederek 44 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 45.7 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 artış göstererek 52 bin 656 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.7 artarak 1. 742 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ocak 2018’de ilk sırayı 545 konut satışı ile İstanbul aldı. Ocakta Irak vatandaşları Türkiye’den 272 konut satın aldı.

2.5 milyar ciro

Tahincioğlu, 2017’de konut, ofis ve dükkandan oluşan 1.454 bağımsız bölümün satışını yaptı ve 2.5 milyar TL ciro elde etti. 2017’de artan projeleriyle 1900 kişilik yeni istihdam sağlayan Tahincioğlu, bu yıl bu rakamı 2 bin 400 kişiye çıkarmayı planlıyor. Nidapark İstinye projesinde düzenlenen toplantıda konuşan Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, bu projede 538 birimin bulunduğunu, iki ayda yüzde 30’nun satıldığını en düşük konutun fiyatının 1 milyon 800 bin TL+KDV olduğunu aktardı. Finans Merkezi’ndeki projelerinin kaba inşaatını bitirdiklerini anımsatan Tahincioğlu, ama burada kamu kurumlarının yavaş hareket ettiğini bu nedenle kendilerinin de bir, bir buçuk yıl bekleyeceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler