Piyasalara füze düştü... Cari açık patladı

Trump’ın Suriye’yi vuracaklarını Twitter’dan duyurmasının ardından dolar, Avro ve faizde yeni rekorlar geldi. Cari işlemler açığı, şubatta 1.6 milyar dolar artarak 4 milyar 152 milyon dolar oldu. 12 aylık açık 53.3 milyar dolara ulaştı.

Yayınlanma: 12.04.2018 - 09:23
Abone Ol google-news


Türk Lirası’ndaki erime, ABD Başkanı Donal Trump’ın Rusya ve Suriye’yi hedef alan “Rusya hazır ol, füzeler geliyor” tweetiyle hızlandı. Bu mesaj sonrasında dolar bir anda 4.20’ye; İstanbul Borsası’nda kayıp yüzde 4’e yaklaştı. Dolar/TL’de 4.1938, Avro/TL’de 5.1940 seviyeleriyle yeni rekorlar geldi.

Yarım dolar ve yarım Avro’nun toplamından oluşan döviz sepeti de 4.6954 ile rekor tazeledi. TL’deki erimeyle beraber piyasa faizlerinde de yeni rekorlar geldi. Merkez Bankası’nın tüm fonlamayı yaptığı Geç Likidite Penceresi faizleri yüzde 12.75 iken gösterge 2 yıllık gösterge tahvil faizi dün yüzde 14.70’i, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 13.56’yı gördü.

Altının gram fiyatı, 182.3 lira ile tarihi zirvesini görürken, çeyrek altın 297 liradan alıcı buldu. TL, cari açık ve enflasyon başta olmak üzere makro göstergelerdeki bozulma nedeniyle dünyadaki, gelişmelerden en olumsuz etkilenen para birimleri arasında başı çekmeye devam ediyor.

İntegral Yatırım Menkul Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, “4.13 seviyesi teknik olarak uzun vadeli kanal direncinin bulunduğu seviyeydi. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde ve bu seviyenin üzerine yerleşiyor. Teknik olarak 4.26 seviyesinde direnç bulunuyor. Kurda ateşin biraz sakinleştiğini söylemek için yeniden 4.13 seviyesinin altına gerilemesi gerekli” dedi.

Rus Rublesi, Trump’ın Rusya’yı hedef alan tweetinin ardından dolar karşısında yüzde 3.2 değer kaybederek 65.0125 seviyesine indi.

Hükümet: Spekülatif

Kur ve faizlerdeki rekorların ardından hükümetten daha öncekilere benzer açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ekonomimize saldırı var” derken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi “kurdaki hareket spekülatif” dedi.

Durumu “geçici dalgalanma, etkisi sınırlı olacak” diye değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım ise TCMB’nin gerekli tedbirleri alacağını söyledi.

Cari açık 53 milyar doları aştı

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından olan ve TL’deki değer kaybında etkili olan cari işlemler dengesi, şubatta 4.15 milyar dolar açık verdi. Ocak-Şubat dönemi cari açık, 11.19 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı 53.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Cari denge geçen yılın şubat ayında 2.57 milyar dolar, 2017’nin tamamında 47.17 milyar dolar açık vermişti. Bu arada, ocak ayı cari açık 7.1 milyar dolardan, 7.04 milyar dolara revize edildi. TCMB’nin dün açıkladığı ödemeler dengesi istatiskleri, cari işlemler açığının borç ve kaynağı belirsiz döviz girişiyle kapatıldığını ortaya koydu. Doğrudan yabancı sermaye girişi şubatta 511 milyon dolarla, yurtiçi yerleşiklerin yurtdışındaki 779 milyon dolarlık doğrudan yatırımlarının gerisinde kaldı.

Gizemli döviz girişi

Sıcak para olarak bilinen portföy yatırımlarında ocakta 5.2 milyar dolar net giriş olurken, şubatta 35 milyon dolarlık net çıkış oldu. Şubatta 1.3 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi oldu. Bankalar 1.2, genel hükümet 1.3 milyar dolar borçlandı.

Merkez’in rezervi 6 yılın dibinde

TCMB’nin brüt döviz rezervi bir haftada 1 milyar 622 milyon dolar düştü. Böylece rezerv son 6 yılın en düşük seviyesine indi. Brüt döviz rezervi 29 Haziran 2012’de gördüğü 83 milyar 50 milyon dolardan bu yana en düşük seviyesini gördü. MB altın rezervi 25 milyar 345 milyondan 25 milyar 348 milyon dolara çıktı.

Petrolde 4 yılın zirvesi

Ekonomi için bir olumsuz haber de petrol fiyatlarından geldi. En yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün fiyatı, 71.33 dolar ile Aralık 2014’ten bu beri yüksek seviyesine ulaştı. Böylece, salı günü itibarıyla Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 3.5 arttı.

ABD ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye koordineli bir saldırı düzenlemesi halinde dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’dan diğer ülkelere yapılan petrol ihracatının sekteye uğrayabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunun fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edebileceğine dikkati çekiyor.

Uzmanlar, ABD ile Çin arasında ticaret savaşı çıkması endişesinin Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in açıklamalarıyla azaldığına işaret ederek, petrol talebinde değişikliğik olmayacağını belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler