‘Erdoğan cübbe giydi’

İş insanı Osman Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu, “AKP grup toplantısında Erdoğan cüppe giydi” derken Köksal Bayraktar, Kavala’nın tutuklandığı dosya için de AİHM’nin hak ihlali kararı verdiğini söyledi. Avukat Şahin Mengü de Kavala’ya yapılanların hukukta bir izahının olmadığına işaret etti.

Yayınlanma: 21.02.2020 - 02:00
‘Erdoğan cübbe giydi’
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi davasından beraat ettikten sonra 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu, “AKP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cüppe giymiş, müvekkilim hakkında tutuklama kararı vermiştir” dedi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında “Bir manevra ile beraate kalktılar” demişti. 

Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar ise yargı reformu yürürlüğe girdiğinde 15 Temmuz soruşturması ile ilgili tahliye kararı aldıklarını belirterek “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu kararı çıkartmıştı. İkinci önemli konu AİHM’in kararının 154 ve 155. paragrafı doğrudan doğruya dünkü (önceki günkü) olayla ilgili. Orada da tutukluluğun sözleşmeye aykırı olduğunu söylüyor. Biz AİHM’ye iki tutukluluk hali için de müracaat ettik. İki dosyadan tutukluluğu insan haklarına aykırı buldu mahkeme” dedi. Yargıda bazı kuralların olduğunu söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Mahkeme kararları, yargı kararı hem kesindir hem soyut olarak insan ona tam olarak inanır. Bir inanç yaratır ve bu inanç ona güven verir. Bizde bu da ihlal edildi. Mahkemenin kararına saygı göstermeleri lazımdı. Biz bir hukuk mücadelesi verdik. Onların tüm dosyaları incelediğine eminim. Duruşmalar büyük bir mücadele ile geçti. Onların kararına itimat etmek gerekirdi. Yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına aykırıdır. Bundan sonra yargı nasıl bağımsız olabilir? Korku altında karar verilebilir mi?”

‘BÜYÜK TEHLİKE’

Avukat Şahin Mengü ise Kavala’ya yapılanların hukukta bir izahının olmadığını ifade ederken Cumhurbaşkanı’nın, açıklamalarıyla ikinci tutuklama emrini verdiğini söyledi. Mengü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1958 yılında rahmetli Turan Selçuk’un çizdiği bir karikatür var. Muhalefete baskı yapıyor diyor. O yıl ne olmuşsa Türkiye’de yine aynı şeyler oluyor. Kavala’nın görüşüne katılırsın katılmazsın o başka, ama hukukla öç, intikam alınmaz. Bugün yargı silahını kullanlar için de bu çok büyük bir tehlike. Tahliye ve beraat kararı veren heyete soruşturma açılması onları baskı altına almaktan başka bir şey değildir. Bu olayı kabullenmek mümkün değil. İnsanın vicdanını sızlatır. Bu olay yargı içindeki güçler mücadelesinden öte bir siyasi iktidarın basın ve yargıyı ele geçirmesidir. Evvela basını susturdular. Sonra da yargıyı ele geçirdiler. İnsanların sığınacağı son noktayı bir siyasi partinin kalesi haline getirirseniz toplumda büyük infiallere neden olur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler