Grup Yorum üyeleri ölüm orucuna başladı

Konser yasaklarının kaldırılması, İdil Kültür Merkezi’ne yönelik baskınların son bulması, tutuklu Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması ve açılan davaların düşürülmesini talebiyle başlatılan açlık grevi ölüm orucuna çevriliyor. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in ardından Helin Bölek de açlık grevini ölüm orucuna çevirdiğini açıkladı. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Sanat Meclisi, Grup Yorum üyelerinin taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi için heyet oluşturma kararı aldıklarını duyurdu.

Yayınlanma: 20.01.2020 - 13:17
Abone Ol google-news

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Sanat Meclisi, Taksim’de İstanbul Barosu'nda bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, Gup Munzur üyeleri, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, tiyatro oyuncusu Orhan Aydın şair İbrahim karaca, Ekrem Ataer, müzisyen Vedat Sakman, Pınar Aydınlar, Mehmet Esatoğlu, Mehmet Özer, Grup İsyan Ateşi, Avni Sağlam, Mustafa Kös, Mehmet Gümüş, İkbal Kaynar, Mehmet Dersulu- Direnisciler Meclisi  (Yüksel Direnişi), Cenk Dostverdi ve çok sayıda sanatçı destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Sanat Meclisi temsilcisi Ece Ataer, devlet eliyle sanata baskı uygulandığını vurgulayarak, “Sanat alanı uzun süredir yoğun bir engelleme, baskı, tehdit ve saldırı altındadır. Uzun süredir konser yasaklarıyla sahneye çıkması engellenen Grup Yorum üyeleri gri bültenlerle başlarına para ödülü konulunca, bedenlerini ölüme yatırdılar. Biz sanat insanları olarak bu duruma karşı seyirci kalamayız. Herkesi çözüm için çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

MEHMET DURAKOĞLU: GRUP YORUM ÜYELERİNİN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Grup Yorum üyelerinin açlık grevlerine başlamış olmaları, bu açlık grevlerinin giderek yaşam haklarını tehdit eden boyuta varmış olması karşısında hukuksal temelli olarak bir ilerlemenin sağlanamıyor olmasını anlamakta ciddi bir şekilde güçlük çekiyoruz. Grup Yorum üyelerinin demokratik haklarının ihlal ediliyor. Buna bir an önce son verilmeli” dedi.  İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ise ölüm orunda olan Grup Yorum üyelerinin sağlık durumlarının kötüye gittiğine dikkat çekti. 

‘SANATA, SANATÇIYA KİN BESLENİLİYOR’

Sanat Meclisi üyesi gazetemiz yazarı şair Ataol Behramoğlu da iktidarın sanata, sanatçıya ve yaratıcılağa karşı kin beslediğini vurgulayarak “Grup Yorum’a senelerdir süren baskılar bir terör örgütüne bile yapılamaz. Hukuk dışı zalimce insafsızca hiçbir özrü tanımaksızın yapılmakta ve sürmektedir. Birkaç yıl önce tanık oldum şu olaya, Grup Yorum’un bürosuna çağırdılar bir kuşatma ve baskı vardı. Dehşete düştüm girdiğim zaman oraya Enstüramanlar kırılmış, yerlerde kitap sayfaları notalar sürüklenmekte. Sanatçıları susturamayacaklarını iyi bilsinler, bir an önce sorumlulaklarını yerine getirerek açlık grevlerini sona erdirmeleri için Grup Yorum’un insani taleplerini yerine getirsinler. Parlamentodaki bütün milletvekillerini başta muhalafet olmak üzere de bu konuda duyarlı olmaya ve bir an önce girişimlerde bulunmaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUMUN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUM’

Ölüm Orucunun 215. gününde olan Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi de “Gece uyku uyuyamıyor, çünkü sinir uçları iltihaplandı, çok acı çektiği için uyku diye bir şey yok. Kızımın yeniden türkü söylemesini çok istiyorum. Çocuğumun ölmesini istemiyorum. O pırıl pırıl insanları sahnede görmek istemez misiniz? O yüzden rica ediyorum, konuşmamı duyan herkes bir şeyler yapsın ama hızlı yapsın” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler