Opera Ödülleri’ne görkemli gece

Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın düzenlediği törende ödüller sahiplerini buldu.

Yayınlanma: 20.06.2018 - 21:10
Abone Ol google-news

Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından, her yıl ulusal operamızın başlangıcı sayılan “Özsoy”un ilk temsilinin yıldönümünde yapılan, Opera Ödülleri’nin de sahibini bulduğu gece önceki akşam Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleşti.

Ödül Ortaylı’dan

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Opera Ödülleri’nde “Semiha Berksoy Özel Ödülü”, “20 yıldır opera dünyasına kazandırdığı yıldızlar” nedeniyle Siemens Opera Yarışması’na verildi. Siemens adına ödülü alan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, opera dünyasının en önemli ve prestili ödüllerinden biri olan “Semiha Berksoy Özel Ödülü”ne layık görülmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Yarışmada “Ferhat Onat Onur Ödülü” ise soprano Çiğdem Soyarslan’ın oldu. Ödülü vermek için sahneye çıkan Semiha Berksoy Opera Vakfı Başkanı Zeliha Berksoy, hakkını Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya vermek isteyince Ortaylı sahneye çıktı. Ortaylı yaptığı konuşmada, “Bunu takdim ederken kendisine hem saygılarımı sunuyorum hem de bir kuşağın teşekkürlerini sunuyorum. Çünkü sizin arkanızda ilk Cumhuriyet operacıları gibi Atatürk’ün desteği yok maalesef. Siz oradan aldığınız mirasla kendiniz kapıları kırıyorsunuz, gidiyorsunuz. Sizin önünüzde hiçbir şey duramaz. Onu da söyleyeyim” ifadelerini kullandı. Soyarslan ise “Benim için Türkiye’de aldığım alkıştan daha değerlisi yok. Sizin takdirinizden daha değerlisi de yok” derken babasına, hocalarından Nursel Öncül ve 2013 yılında yaşamını yitiren Miray Akalp’e teşekkür etti. “Mustafa İktu Onur Ödülü”nü ise bariton Gökhan Koç kazandı. Koç’a ödülünü Mustafa İktu’nun kızı Aslı İktu sundu. Koç, konuşmasında vakfa, opera sanatına verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti. 2018 Opera Ödülleri’nde “Semiha Berksoy Onur Ödülü”nü İlker Arcayürek, “Sevda Aydan Onur Ödülü”nü Damla Burcu Sayın, “Ayhan Baran Onur Ödülü”nü ise Zafer Erdaş kazandı. 2017-2018 Sanat Sezonu Kurumsal Vakıf Başarı Ödülleri’nde “En İyi Kadın Opera Sanatçısı” Bengi İspir Özdülger, “En İyi Erkek Opera Sanatçısı” Kevork Tavityan, “En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı” Ezgi Karakaya seçildi. Denizbank Özel Ödülü’nün sahibi ise Murat Katoğlu oldu. Vakıf Başarı ve Saygı Ödülleri ise Sabahat Tekebaş, Seyit Ahmet Yıldız ve Oya Tekin Atay’ın oldu. Gece, ödül kazanan isimlerin verdiği konserle sona erdi.

 

Zeliha Berksoy: Bugün sanat kıskacın içinde

2018 Opera Ödülleri’nde açılış konuşmasını Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın başkanı Zeliha Berksoy yaptı. Berksoy, “Süreyya Operası insanı çok duygulandırıyor” diyerek başladığı konuşmasında “Burada annem 1930’da ilk defa sahneye çıkıyor... Duygusal açıdan çok ilginç bir yerde biz bu Opera Ödüllerimizi gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Daha sonra Semiha Berksoy’la ilgili anılar anlatan Zeliha Berksoy, ödül yarışmasının logosunun Semiha Berksoy tarafından çizildiğini söyledi. Opera sanatının ülkedeki geçmişini de konuşmasında anlatan Zeliha Berksoy, “Gönül isterdi ki o sanat hayatını köpüre köpüre bugün zirveye varmış olsun. Ama ne yazık ki biz bu olayı yaşayamıyoruz. Gençleri ben daha fazla düşünüyorum bu konuda. Ama şöyle bir şey var, gerçekten gençlerde öyle bir yaratıcı ateş var ki bir kısmı sanatta, bilimde, çok büyük ümit veren hareketlerde bulunuyorlar. Genç opera sanatçımız, öğrencilerimiz, çok ümit vaat eden, dünya opera kariyerinde bayrağı önde taşıyanlar var. Biz bunu gördüğümüz zaman çok heyecanlandık” değerlendirmesini yaptı. Zeliha Berksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizde aslında çok büyük değerler var. Opera var. Ancak yönetimlerin buna kulakları sağır. ‘Burası sağırlar ülkesi’ derdi annem. Halk değil. Halk her şeyi görür, bilir ve hepsini yerli yerine koyar. Halk çok kıymet veriyor. Ama ne yazık ki böyle bir kıskaç, cenderenin içinde bugün sanat. Bunu da itiraf etmek durumundayım. Ama yine de sanat, cenderenin içinden kuşlar gibi uçuyor ve gidiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler