Esmeray: Sanat ve dayanışma yaşatır!

Amatör tiyatro yaşamı 12 yıl önce başlayan, ve uzun yıllardır profesyonel olarak tiyatro yapmaya devam eden, feminist sanatçı Esmeray “Sanatın ve tiyatronun insanlar üzerinde yarattığı büyülü etki, tiyatroyu benim için vazgeçilmez kıldı” diyor, son oyunu sahneleyebilmek için başlattığı destek kampanya ise kısa süre sonra sona erecek.

Yayınlanma: 15.06.2019 - 23:21
Abone Ol google-news

Zeynep Esmeray Özadikti, feminist trans kadın sanatçı. Çocukluğundan bu yana en büyük arzusu ise sahnede olmak. Seks işçiliğinden, midye satıcılığına uzanan; Kürt, feminist ve trans bir kadın olarak sürdürdüğü yaşam mücadelesine, yanına tiyatroyu alarak devam ediyor yıllardır. Kendi hayat hikâyesini anlattığı tek kişilik gösterisi “Cadı Bohçası” 11 yıldır sahneleniyor. Ardından “Yırtık Bohça”, “Kestirmeden Hikâyeler” ve Pınar Selek’e adadığı “Bizim Atölye...” Kendi hayatından yola çıkarak ele aldığı her hikâyede, trans bireylerin yaşam mücadelesinden, kadınlık hikâyelerinden, kadın mücadelesinden, dayanışmadan bahsediyor Esmeray. Onu sadece sahnede değil, sokata, yaşamın içinde de cesaretinden ve dokunduğu her insanla kurduğu dayanışmadan tanıyabiliyorsunuz. Şimdi ise Esmeray sizden dayanışma bekliyor. 2019 sonbaharında sahnelemek üzere yazmaya başladığı son oyununun, prova, kostüm, reji, yol, tanıtım ve tasarım masrafları için desteğinize ihtiyacı var.

‘Kalburda eleniyoruz’
Şu sıralar hayatının nasıl sürdüğünü anlatıyor, tüm yoğunluğu elbette sahneye dair. “Ülke gündemi malumunuz, kalburda eleniyoruz gibi!” diyor ve ekliyor: “Mümkün olduğu kadar sessiz olmamaya çalışıyorum. Bu kötü gidişata ancak kitlesel sokağa çıkma eylemleri iyi gelir diye düşünüyorum. Şu an yaptığım şey notlar almak. Belki bir gün bunları da sahnede haykıracağım!”
Kendi hayatından çıkacak çoklu hikâyelerin yer alacağı yeni oyunla, toplumsal cinsiyet algılarını yeniden sorgulamayı ve queer teoriyi sahneye taşıyacak bir ifade alanı yaratmayı umuyor Esmeray. Oyunda, yalnızlığa mahkûm edilmiş bir kadının bulunduğu kafesten çıkamama hallerini, tiyatro yoluyla insanların gözüne sokarak ifade etmeyi amaçladığını söylüyor. Mutfaktan bir türlü çıkamayan, bu da yetmiyormuş gibi sevgilisinin vejetaryen olması gibi meselelerle uğraşırken bir sürü ikilem arasında kalan bir kadının hikâyesini, izleyiciyle paylaşmaya hazırlanıyor.

Her kesime seslenmek
Daha önce Özgür Radyo’da “Cadının Bohçası” radyo programını hazırlayıp sunan, ve uzunca bir süre Taraf Gazetesi’nde haftalık köşe yazıları yazan Esmeray’ın, şu anda tek geçim kaynağı da tiyatro. “Tiyatro ile geçinmek çok zor, lakin idare ediyorum” diyor, oyunu sahnelemek için yapılan kitlesel fonlama da pek iyi gitmiyor... Genel tiyatro izleyicisine ulaşmayı ve her kesimden insana seslenerek, gündem edindiği meseleler üzerine düşünmesini sağlamak istediği oyun, 2019 sonbahar döneminde sahnelenecek. İstanbul’da tiyatro sahnelerinde, festivallerde sahnelenecek oyunun turnelerde de gösterimini sağlamak istiyor, bunu dayanışma olmadan sağlamak da kolay görünmüyor...

‘İzleyici değerli’
Tiyatroya başladığı ilk günlerden bu günlere çok fazla şey değiştiğini belirten Esmeray, o kadar zamanın en güzel yanının, oyunlarının çok fazla insana ulaşması olduğunu söylüyor. İzleyiciden gelen yorumları ne kadar önemsediğini vurgulayan Esmeray, şunları söylüyor: “Oynadıkça yeni şeyler öğreniyorum, çok da olumlu dönüşler oluyor izleyiciden. Açık söyleyeyim, tiyatro eleştirmenlerinden gelen şeyleri çok da dikkate almıyorum. Ya da bir şekilde tiyatroya bulaşmış ama bırakmış kişileri de kale almıyorum. Lakin izleyici yorumları çok çok değerlidir benim için, ve benim gelişmeme çok yardımı oluyor. Çok değerlidir izleyici eleştirileri. Çok doğru ve yerindedir!.”

SON BİR HAFTA

Esmeray’ın “fongogo” üzerinden başlattığı kampanyaya, https://www.fongogo.com adresi’nden, Zeynep Esmeray Özadikti ismini aratarak ulaşabilir, destek olabilirsiniz. Bir hafta sonra bitecek olan kampanyanın, henüz sadece 28 destekçisi var. Unutmayın, sanat ve dayanışma yaşatır! 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler