Alternatif bir festival

İstanbul Fringe Festival, 18-22 Eylül tarihlerinde ilk kez düzenlenecek.

Yayınlanma: 19.06.2019 - 23:27
Abone Ol google-news

İstanbul, yeni ve alternatif bir sanat festivaline daha ev sahipliği yapacak. Bu yıl ilki düzenlenecek İstanbul Fringe Festival, 18-22 Eylül tarihleri arasında Avrupa, Anadolu ve Adalar olmak üzere farklı mekânlarda sanatseverleri ağırlayacak. Festivalin basın toplantısı önceki gün Feriye Lokantası’nda yapıldı.

Fringe Festival, Türkiye’de ilk kez yapılacak olsa da tarihi aslında 1947 yılına ve İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a dayanıyor. Fringe kelimesi İngilizce’de alternatif olan, kenarda kalan anlamına geliyor. Festivalin çıkış noktası da tam olarak bu. Uluslararası Edinburgh Festivali’ne katılamayan ve festival programında yer almamalarına karşın gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 farklı ekiple “Fringe” hayata geçiyor. O günden bu yana her yıl dünya çapında 170 bin sanatçıyı, 250 farklı noktada, 60 bin etkinlikte, 19 milyon seyirciyle buluşturuyor Fringe Festival. ABD’li ünlü aktör John Malkovich’in Fringe Festival’de sahne aldıktan sonra ününe kavuştuğu belirtiliyor.

Festivalin Türkiye’de hayata geçmesi için çalışmalar da 2018’in eylül ayında başlamış. Bir yıldan az bir sürede ise İstanbul’un önemli mekânlarıyla anlaşılmış. Festivalin gerçekleşeceği mekânlar şöyle: Moda Sahnesi, DasDas, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Craft Tiyatro, Noact Sahne, Kumbaracı50, Kadıköy Boa Sahne, Gösteri Evi, İparho, Tuhafier, Caddebostan Kültür Merkezi, Beykoz Kundura ve Akbank Sanat... 5 gün boyunca bu mekânlarda festival kapsamında dans, tiyatro ve performans gibi ana etkinliklerin yanı sıra atölyeler, sanatçı buluşmaları ve partiler düzenlenecek.
İstanbul Fringe Festival’e 180 başvuru arasından danışma kurulunun belirlediği 22 ekip katılacak. Türkiye’den ekiplerin yanı sıra Macaristan, İtalya, Tayvan, Yunanistan ve İran gibi ülkelerden de çeşitli topluluklar sahne alacak. Gelişmekte olan, bütçesi kısıtlı, bir nevi kendi yağında kavrulan ekiplerin yenilikçi işleri festivalin bu seneki programını oluşturuyor. Ancak tümü tiyatroculardan oluşan 8 kişilik festival ekibi, gelecek senelerde tanınmış, büyük bütçeli toplulukların da festivalde olmasını istediklerini dile getiriyor. Ayrıntılı bilgi için www.fringeistanbul.com sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından faydalanılabiliyor. Biletler gelecek günlerde satışa sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler