Senfoniler susacak mı?

Devlet kurumlarında yapılan işten çıkarmaların en çok devlet senfoni orkestralarını (özellikle Bursa, Antalya ve Çukurova’da) zor durumda bıraktığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 10.01.2020 - 02:00
Senfoniler susacak mı?
Abone Ol google-news

Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi ile devlet senfoni orkestralarında çalışan sözleşmeli sanat emekçilerinin işten çıkarılma haberleri büyük tepki yaratmıştı. İşten çıkarmaların en çok devlet senfoni orkestralarını (özellikle Bursa, Antalya ve Çukurova’da) zor durumda bıraktığı ortaya çıktı. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, bugün verilecek “Beethoven’ın 250. Doğum Yıldönümü Anma Konseri”ni ileri bir tarihe ertelediğini internet sitesinden duyurdu. Açıklamada, “30990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1927 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile değişik Ek 8. maddesi kapsamında sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin yapılan düzenlemelerin uyum süreci nedeniyle” konserin iptal edildiği belirtildi. 

Sosyal medyadaki iddialara göre ise Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve diğer orkestralar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. “Sanattan Yansımalar” isimli kültür-sanat portalındaki Şefik Kahramankaptan’ın yazısına göre 8 Ocak itibarıyla orkestralara tahsis edilen 4/B kadro sayısı şöyle: Çukurova DSO: 13, Bursa BDSO: 20, Antalya DSO: 30, İzmir DSO: 16, İstanbul: 19, CSO: 17. Açılan bu kadroların haricinde bir de bir havuz sistemi getirildiği ve bu sayılara ek olarak o havuzdan sanatçı seçilebileceği belirtiliyor. Ancak havuzda istenen enstrümancı yoksa dışarıdan bir sanatçı bulmak yasak veya çok zor bir ihtimal. Bu nedenle orkestraların şubat ayından itibaren konser vermek için yeterli sayıya ulaşmakta büyük zorluklar yaşayacağı konuşuluyor. 

Ayın 1’inde imzalanması gereken sözleşmeler bugüne kadar imzalanmış değil. Ancak sendikaların iddiasına göre, hangi sanatçıların kadroya alınmayarak işten çıkarıldığı kendilerine belirtilmiş durumda. Kahramankaptan’ın yazısına göre Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası da kendisine bildirilen 13 kişilik listedekileri çalıştıramayacağı ve ABD’den gelecek solistin yol parası ödenmeyeceği için, bu haftaki konserini iptal etmek zorunda kaldı. Bursa, bu haftaki konseri barok dönem olduğu için 30 kişilik kadroyla ve iki yaylı bir üflemeli eksiğiyle yapabilecek. Ama yabancı şef ve blok flütçü Marice Steger’in parasının nasıl ödeneceği belirsiz.

Öte yandan, tüm kurumlarda işten çıkarmaların süreceği de iddialar arasında. Sendika ve sivil toplum örgütlerinin bugün bir açıklama yapması bekleniyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler