'Yas' ilanına 'yuh!' dediler

Sanatçılar, ‘yas’ gerekçesiyle perde kapatan ödenekli tiyatroları protesto etti.

Yayınlanma: 26.01.2015 - 09:59
Abone Ol google-news

Sanatçılar ve İstanbul Kent Savunması üyeleri, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümünün ardından, bir günlük milli yas ilanı gerekçesiyle önceki gün perde açmayan Devlet Tiyatroları (DT) ve Şehir Tiyatroları’nı, İstanbul Süreyya Operası önünde eylem yaparak protesto etti.

Grup adına yapılan basın açıklamasını okuyan opera sanatçısı Pelin Bolgül, “Yas kapsamında bugün Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi tüm etkinliklerini iptal etti. Sanat ve insanlık düşmanı bir kral için ilan edilen bu yasa ve etkinliklerin iptal edilmesine ancak ‘Yuh’ diyebiliyoruz. Bu ülkede Reyhanlı için, Ermenek için yas ilan etmeye tenez- zül etmeyenler, Kral Abdullah için yas tutmaya, tiyatro ve bale oyunlarını iptal etmeye cüret edebilmiştir” dedi.

Tepkiye, birçok sanatçı da sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarla katıldı. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde sahnelenen “Sessizlik” oyununun başrol oyuncusu Funda Eryiğit, iptal haberini “Şaşkınlık ve utanç içinde yazıyorum: Bugünkü ‘Sessizlik’ oyunumuzu Suudi Arabistan Kralı için ilan edilen yas nedeniyle iptal ettiler” diye duyurdu.

Genco Erkal, Twitter’da “Oha, sayın seyirciler ve de yuh! Devlet Tiyatroları Suudi kral için oyunları iptal etti, oyuncular tepkili. Ben de bu akşam rahmetli sultanın anısına ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni oynarım. Akraba olurlar zaten. Bu da kendini İspanya Kralı sanıyor” mesajını paylaştı.

Öte yandan “yas” ilanına uymayanlar da vardı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları önceki gün perde açtı ve “Lüküs Hayat” müzikalini sergiledi. Pek çok özel tiyatro da “yas tutmayarak” oyunlarını izleyicilerle buluşturdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler