Bakanlığın ‘acıklı güldürüsü’

‘Lorca’nın Acıklı Güldürüsü’ adlı oyuna destek alamayan BGST, Kültür Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı. BGST, bakanlığın ‘destek’ konusundaki tutumunu ‘Gezi süreci sonrası seküler tiyatro çevresine bir haddini bildirme operasyonu’ olarak nitedi.

Yayınlanma: 31.01.2015 - 11:58
Abone Ol google-news


“Lorca’nın Acıklı Güldürüsü” adlı oyunla geçen yıl Kültür Bakanlığı yardımına başvuran ancak bu talebi açık seçik bir gerekçe gösterilmeden reddedilen Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), konuyla ilgili olarak Kültür Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı.

BGST yöneticileri, Kültür Bakanlığı’nın destek vermeme nedeninin siyasi olduğunu ileri sürerek bakanlığa kararın iptali için dava açmıştı. Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kültür Bakanlığı’nın “destek” değerlendirmesini objektif bulmayarak hukuka aykırı olduğu kararına vardı.

BGST’nin avukatı Fırat Kuyurtar, bu kararın, Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatrolara yardım konusunda keyfi karar alamayacağı yönünde bir emsal toluşturacağını ve bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

‘Keyfi destek politikası’

Anımsanacağı üzere geçen yıl, aralarında Dostlar Tiyatrosu ve Ortaoyuncular’ın da bulunduğu pek çok tiyatro topluluğuna “Gezi’ye destek” oldukları gerekçesiyle devlet desteği verilmemişti. Buna karşın bakanlığın bir tiyatro topluluğuna da bir yıl içinde 6 kez aynı yardımı vermesi tiyatro dünyasında tepki yaratmıştı.

BGST, bakanlığın “destek” konusundaki tutumunu “Gezi süreci sonrası seküler tiyatro çevresine bir haddini bildirme operasyonu” olarak niteledi ve bakanlığın keyfi destek politikasının bu yıl da aynen devam ettiğini belirtti.

BGST’den Özgür Eren, muhalif tiyatro yapanları engellemeye yönelik bir baskı olduğunu, bu baskının karşısında olmaya devam edeceklerini söyledi. Eren, “Bu karar, seküler, muhalif tiyatro topluluklarının yan yana gelebilmesine, birbirinden güç alabilmesine vesile olacaktır. Hedefimiz örgütlenmek” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler