Hormonlu Portakal

Kültür Bakanlığı geçen yıl Altın Portakal Film Festivali’ne 1.5 milyon TL aktardı.

Yayınlanma: 10.03.2015 - 06:25
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın şubat ayı sonunda yayımladığı, “2014 Yılında Yapılan Yardımlar” listesinde, en büyük payı 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne ayırdığı görüldü. Bakanlık, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı “Anset Özel Sağlık ve Eğitim, Kültür, İnşaat Şirketi” aracılığıyla, festivale iki seferde 1 milyon 550 bin TL aktardı. Oysa 2013’te 50. yılını kutlayan festivale herhangi bir maddi destekte bulunulmamıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, son yerel seçimlerde, CHP’li Mustafa Akaydın’ın başkanlığından AKP’li Menderes Türel’in başkanlığına geçmişti.

Kültür Bakanlığı, geçen yıl İstanbul Film Festivali ile Adana Altın Koza Film Festivali’ni 350 biner TL’yle destekledi. Diğer film festivallerine ise 15 bin ila 300 bin TL arasında yardım etti. Bakanlık, son yıllarda hiçbir kültürel etkinliği 1 milyon liraya ulaşan bir bütçeyle desteklemedi. 10-18 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen 51. Altın Portakal Film Festivali, Reyan Tuvi’nin Gezi Direnişi’ni anlatan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgeseline uygulanan sansürle gündeme gelmiş, uygulamaya her kesimden tepki yağarken, festival yöneticileri sansürü savunmuştu.

Geçen yıla kadar festivalin yürütücülüğünü üstlenen Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın bir yöneticisi, bakanlığın “benden olanı görürüm” anlayışıyla hareket ettiğini vurgulayarak “Biz yıllarca, Türkiye’nin en önemli film festivallerinden birini hazırladık, hiçbir zaman bu büyüklükte destek almadık. Özellikle 50. yılını kutladığımız 2013’te bakanlık bir kuruş vermedi. Ayrıca bu büyüklükte bütçe alan bir yapının sansüre boyun eğmesi normal” dedi.

Sinema meslek birliklerinden uzmanlar ise festivallere ayrılan bütçeye Sinema Genel Müdürlüğü içindeki bir komisyonun karar verdiğini, komisyon memurlardan oluştuğu için bakan ne emir verirse yapıldığını söyledi. Antalya Altın Porkal Film Festivali’ne verilen katkının bir festival için fazla olmadığının altını çizen uzmanlar, “Asıl diğerlerine neden az verildiği sorulmalı. Yaşanan, siyasetin kültür alanına müdahalesinin sonucu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler