AKM işgalcisi açıldı

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) bir bölümünü işgal eden ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunulan Gezi Pastanesi tüm kamuoyu tepkisine karşın açıldı.

Yayınlanma: 26.05.2015 - 12:15
Abone Ol google-news

Gezi Pastanesi’nin kentsel sit alanı olan AKM’ye ait parsele “taştığı”, aynı yere ait birkaç yıl önceki fotoğraflardan da açıkça görülüyor. Bugünkü durumu hukuk tanımazlık olarak niteleyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde AKM ile ilgili işgali de kapsayan suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak “Suç duyurusunda bulunmuştuk, işgalin kaldırılması gerekirdi. İşgal devam ettiği takdirde hukuk yoluyla mücadelemizi sürdüreceğiz, yeniden dava açacağız” dedi. “Pervasızca işlemlerine devam ediyorlar” diyen Muhcu, “AKM’deki işgalle ilgili mücadelemiz sürecek. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na işgalin kaldırılması için yazı da yazmıştık. Henüz bir cevap alamadık” dedi.

Muhcu, “Tek santimetrekarelik taşma söz konusu değil” diyerek işgali kabul etmeyen Gezi Pastanesi’nin sahibi Hakan Kıran’ın iddiasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Gezi Pastanesi’nin AKM’yle ilgisi yok diyorlar. Alanın AKM’ye ait olduğuna dair tapuyu gördüm. Söz konusu alan AKM’nin, işgalden tereddütümüz yok.” Muhcu, pastane sahibi Kıran’ın, işgale tepki gösteren sanatçılara da tehditkâr açıklamalar yaptığını da belirtti.

 

İşgal edilen alan arttı

AKM’nin kullanım alanı içersinde olan yeşil alanın önüne Gezi Pastanesi tarafından onarım adı altında inşa faaliyetleri yapılmakta olduğunu Cumhuriyet duyurmuştu. Sahne sanatları eleştirmeni Üstün Akmen ise “işgal tartışmaları” sırasında inşai faaliyetin eskisine göre daha da büyütülerek yapıldığını ve AKM’nin kullanımındaki alanın elden çıkarıldığını söyledi. Akmen, ileride AKM’de yapılacak uygulama sırasında bu alanın kullanılamayacağını ifade ettikten sonra: “Mekân şahsa ait değil. AKM Müdürlüğü’ne ait alan işgal edilmiş durumda. Uyan ey ehli hukuk” dedi. AKM Müdürlüğü’nün izni olmadan bu işlerin yapılmasının mümkün olamayacağını, olmaması gerektiğini belirten Akmen “AKM Müdürlüğü hâlâ uyuyorsa yuh olsun o müdüre” dedikten sonra “Kültürlü Kültür Bakanımızın bu alanı gözden çıkarmaya hakkı var mı? İstanbul Teksas mı” diye sordu.

Fotoğraf: VEDAT ARIK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler