'Nazım çağırdı, gidiyorum'

“Haydi bana eyvallah... Nazım çağırdı. Ben gidiyorum...”

Yayınlanma: 19.02.2014 - 23:14
Abone Ol google-news

Yukarıdaki cümle 1953’ten 60’a kadar Nazım Hikmet’e “ilham” veren, 7 yılını ona adayan bu zaman diliminde büyük ustayı 4 kez ölümden kurtaran Doktor Galina Grigoryevna Kolesnikov’a ait. Galina bu yıllar içerisinde onun yalnızca sevgilisi değil doktoruydu da. Ancak Nazım tüm yaşamınına sığdırdığı kadınlar arasında bir tek ona şiir yazmamıştı. Nazım’ın kadınları birer birer yeryüzü yolculuklarına son vermişti. Piraye’si, Münevver’i Vera’sı derken Nazım’ın dünya üstündeki son sevgilisi ve doktoru Galina’da 4 gün önce Sibirya’da yaşamını yitirdi. Türkiye ile tek bağlantısı olan Dursun Özden, Galina’nın 17 Şubat’ta “Haydi bana eyvallah... Beni Nazım çağırdı. Ben gidiyorum...” diyerek Votkinsk’de yaşama veda ettiğini bildirdi. 18 Şubat’ta Votkinsk Çaykovski Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandığını da...

ÇAPKIN TÜRK ŞAİRİ...

Galina’yla Özden’in yolları 2005’te Sibirya gezisi sırasında kesişmiş. Ardından dostlukları pekişmiş ve bugünlere dek sürmüş. Geçen yılın 26 Ağustos’unda Galina’nın 97. doğum günü kutlamasına da katılır Özden. Galina’nın evinde yakılır mumlar kesilir pastalar ardından sözü alır Nazım’ın sevgilisi... Özden’e “Nazım benden gitti. Neden mi? Çünkü Vera bende çok güzeldi. Çapkın Türk şairi haklıydı” diye Nazım’a olan hayranlığını bir kez daha yineler. Ve Nazım’ın O’na 1960’da öğrettiği “Haydi güzelim birlikte gezelim” cümlesinin ardından kadehler tokuşturulur.

MEZARA BİR DAHA HİÇ GİTMEDİM...

Ardından Özden’e anlatmaya başlar Nazım’ı yeniden:

“1963’de Nazım öldüğünde başındaydım. Ancak bir daha mezarına hiç gitmedim. Çünkü Nazım’ı ‘ölü’ olarak hatırlamak istemiyorum, o yaşıyor, o benim yüreğimde yaşıyor...”

Ardından “çocuk” diye seslenir Özden’e, “100. yaşgünümü de birlikte kutlayacağız.”

Daha önceki yıllarda evin her yerinin Nazım’la ilgili belgeler, kitaplarla dolu olduğunu sözlerine ekleyen ve Galina hakkında bir de belgesel hazırlığında olan Özden, “Bu kez evde sadece bir Nazım büstü kalmıştı” diyor. Galina’ya bunun nedenini soran Özden’e Galina’nın yanıtı kısa ve net olur: “Nazım yüreğimde. Ondan kalanlar artık herkes görsün benden sonra korunsun diye Ulusal Müze’de. Yatarken de kalkarken de onu okşuyor, öpüyor ve sarılıyorum...”

.................


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon