Halit Çelenk 2017 Hukuk Ödülleri verildi

Halit Çelenk anısına verilen 2017 Hukuk Ödül Töreni 6. ölüm yıldönümü olan 5 Mayıs Cuma günü saat 19.00’da Ankara’da Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Yayınlanma: 06.05.2017 - 02:55
Abone Ol google-news
Birincilik ödülünü  Fatih Yaşlı ve Süreyya Algül paylaştı. Yaşlı ihraç edilen akademisyen meslektaşlarını selamlayarak, “Son on yılda yaşadıklarıyla içinden geçtiğimiz dönemin simgesi olmuş olan bir isim var. Silivri Cezaevinde yatan Ahmet Şık” diyerek ödülünü Şık’a adadı. Algül ise, “Benim gibi meslekten ihraç edilerek hayatı bir anlamda çalınan ve buna dayanamayan Mehmet Fatih Traş’a adıyorum” diyerek ödülünü aldı.
 
Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Aydın, Serpil Çelenk Güvenç, Dr. İlker Kılıç, Av. Başar Yaltı, Av. Erşen Sansal, Av. Barış Aybay, Av. Bilgütay Hakkı Duma, Av. Özlem Şen Abay’dan oluşan seçici kurul iki esere birincilik, iki esere akademik destek ve üç esere mansiyon verdi.
 
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı,  “Halit Çelenk’in doğru ve haklının yanında olan mücadeleci hukukçu geleneğine olan ihtiyacımız artarak devam ediyor. Onun yaşamının her döneminde, bin bir farklı zorluk altında yarattığı ve taşıdığı değerlerin bu geleneği biz bugünün hukukçularının yolunu aydınlatmaya devam ediyor” diyerek yaptığı açış konuşmasında savunmanların bugün mesleği icra ederken karşılaştığı zorluklar ve savunmanın hiçe sayılması karşısında, bu gelenekten güç aldığının altını çizdi.
 
Seçici ve Düzenleyici Kurulu temsilen konuşan Özlem Şen Abay, “Birincilik ödülü alan eser sahiplerinden devam çalışması bekliyoruz” diyerek 2015’ta başlayan organizasyonun 3. Yılında ilk kez konan “Akademik Destek Ödülleri” için, “Türkiye’de akla, bilime, akademiye ve akademisyene yönelik ağır baskı ve saldırıların, bilim insanlarını bilim yuvalarından keyfice uzaklaştırmasının Halit Çelenk adına yanıtı ve sözde bilimsel çalışmalardan kurtulma amacını taşıyor” açıklamasını yaptı.
 
 
Birincilik Ödülü Paylaşıldı
 
Birincilik Ödülü “Türkçü Faşizmden “Türk-İslam Ülküsü”ne” kitabıyla Fatih Yaşlı’ya Prof. Dr. Korkut Boratav tarafından sunuldu.  Yaşlı ödüle, “Faşizmin siyasal ve pratik nedenlerle din ile ilişkisi sorununu Türkiye bağlamında incelemesi, sermaye yanlısı partilerle milliyetçiliğe ve İslam’a yakın partiler arasındaki özdeşleşmenin gerekçelerini ortaya koyması, devletle Türk sağı arasındaki “antikomünist mutabakat” ve “dinselleşme” birlikteliğini düşünsel kökleriyle anlatması ve günümüzde yaşananları anlama uyarılarıyla birlikte; Osmanlı’dan günümüze aydınlanma ile laik hukuk devleti bağlantısının nasıl altüst edildiğine dair arka planı anlatıp, “Cumhuriyet’ten günümüze antikomünizmin hem düşünsel hem de pratikteki seyrini bütün yönleriyle” ortaya koyabilecek yeni çalışmalara kaynak olması gerekçesiyle layık görüldü.
“Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi – DİSK (1967-1975)” kitabı ile paylaşan Süreyya Algül ise, ödülünü 50. yılını idrak eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun elinden aldı.   Algül’e birincilik ödülü, “Doktora tezi olarak yazıldıktan sonra kitap halinde yayımlanan, Türkiye’de işçi sınıfı örgütlenmesinde ve mücadelesinde önemli ve tarihsel yeri olan DİSK’in 1967-1975 arası tarihine kapsamlı ışık tutması, kapsanan dönemdeki siyasi akımların sendikal örgütlenmeyle bağlantılarını derinliğine ve ayrıntılı olarak incelemesi ve devam çalışmalarına kaynak olması” nedeniyle verildi. 
 
Akademik Destek Ödülleri’nin ilki verildi
 
“Akademik Destek Ödülü”  Av. Barış Aybay tarafından Aynur Demirli’ye sunuldu.  Demirli’nin,  “Demokrat Partinin Laiklik Söylemi” başlıklı Yüksek Lisans Tezi “ Laiklik sorunsalının incelenmesinde, hem genel olarak, hem de Türkiye bağlamında  merkez/çevre ikilemi veya sınıfsal  çerçeve perspektiflerini berraklıkla incelediği;  bu incelemeyi Demokrat Parti’nin laiklik  söyleminin eleştirisiyle birleştirdiği; bu alanda İslamcı ve liberal tezlere teslimiyet eğilimlerine karşı zihin açıcı özellikler taşıdığı”  için ödüle değer bulundu. 
 
Aynı ödülü “Sermaye Birikim Sürecinde Ticaret Hukukunun İşlevi” başlıklı Yüksek Lisans Tezi ile paylaşan Koşun Özgür Özbey’e ödülü Ali Rıza Aydın tarafından sunuldu.  Özbey, “Tez konusunun özgünlüğü, pozitif hukuktaki “neden” sorusuna verilecek gerçekçi yanıt arayışı, hukuka Marksist bakışı ve nesnesini yeni çalışmalara yol verecek şekilde sunması” gerekçesiyle ödüle değer bulundu.
 
 
Üçte Mansiyon verildi
 
Ayşegül Kars Kaynar: “Neo-liberal Dönemde Hukuk ve Neo-Formalizm Tartışmalarına Bir Giriş” konulu çalışmasında, ““Hukuk” ve “üstünlük” sözcüklerini buluşturup düzeni yaşatmaya çalışan tavırlara yanıt olabilecek emarelere cesur bir giriş yapmakla”, Benan Molu – Ayşe Bingöl Demir: “Savunma Yasak” konulu çalışmalarında “İşledikleri konunun güncel ve yaşamsal olması yanında, konunun Halit Çelenk ile bağlantılı işlenmesi ve adına layık ilkeli eleştiri yapmaları" nedeniyle ve Gülçin Çakmak: “Bolivya Anayasasının Yapım Sürecinde 4. Anayasacılık Dalgasını Aramak” konulu makalesinde, “Türkiye’de kolay ve keyfi anayasa değişiklikleri hem de iktidarın çizdiği yoldan çıkmadan yaşanırken, Bolivya Anayasası’nın yapım süreci eleştirel ve yapıcı örneklerle dolu yapım sürecini anlatarak karşılaştırma imkanı da vermesi” ile mansiyona değer bulundular.
 
Barolar Birliği yöneticileri ve seçici kurul üyelerinin elinden Av. Şekibe Çelenk’in huzurunda alan genç araştırmacı yazarlar Halit Çelenk adını taşıyan ödülleri almaktan duydukları onur ve sorumluluğu ifade ettiler. 
 
Saygı duruşu, Halit Çelenk Belgeseli gösterimi ile başlayan Taksim haziran Direnişi piyanisti Dengin Ceyhan’ın müzik dinletisiyle katıldığı törenin kapanış konuşmasında   Serpil Çelenk Güvenç ailesi, Seçici ve Düzenleyici Kurul adına yarışmaya katılanlara, destek verenlere, emekleri ve duyarlılıkları için teşekkürlerini iletirken, “Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi arkadaşlarımızı dinlerken de görüyorum. Halit Çelenk her zaman ileri bakan, insandan umudunu kesmeyen, mücadele insanıydı, bu yüzden savunmalıktan sanıklığa gitti geldi, hiçbir zaman yakınmadı, yılmadı. Ben burada Halit Çelenk’in gördüğü aydınlığı görüyorum” diyerek mutluluğunu ifade etti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler