Ofis ortamında çalışken hareketsiz kalmak sakatlığa yol açabilir

Ofis ortamında çalışken hareketsiz kalmak sakatlığa yol açabilir.

Yayınlanma: 19.02.2020 - 02:00
Ofis ortamında çalışken hareketsiz kalmak sakatlığa yol açabilir
Abone Ol google-news

Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde her üç ofis çalışanından en az biri, vücudun doğru duruş pozisyonunu kaybetmiş durumda. Uzmanlar, ofis ortamında çalışan kişilerin mesleki kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yakalanma riski olduğunu vurgulayarak bu durumun vücutta kalıcı hasara yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Fizyoterapist Mevlüt Oluk, günümüzde, işlerini masa başında önündeki bilgisayardan yürüten çalışanların, pek çok ortak şikâyetlerinin olduğunu anımsatarak “Bunların başında da özellikle omurga problemleri yer almaktadır. Neredeyse artık her ofis çalışanının boyun düzleşmesi, boyun fıtığı ya da bel fıtığı gibi hem yaşam kalitesini hem de çalışma verimliliğini etkileyen ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığı görülmektedir” dedi. 

FITIK NEDENİ

Şikâyetlerin bunlarla da sınırlı olmadığını vurgulayan Oluk, “Bu listeyi uzatmak mümkün, ancak burada önemli olan, bu şikâyetlerin neden kaynaklandığı ve çözümü için neler yapılabileceğidir. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dolayısıyla, vücudumuzun bizden en büyük beklentisinin hareket olduğunu hatırlamak, durumun en önemli çözüm anahtarıdır” diye konuştu. Özellikle, omurgamız için en zararlı olan durumun sürekli oturmak olduğuna dikkat çeken Oluk, özetle şunları dile getirdi: 

“Sürekli oturmak, fıtığa neden olur mu diye düşünebilirsiniz. Ne yazık ki, oturarak çalışan herkes bel-boyun fıtığı olmaya adaydır. Sağlık denilince, temel olarak vurgulamak istediğim üç önemli madde var: Nasıl beslendiğiniz, hangi havayı teneffüs ettiğiniz ve ne kadar hareket ettiğiniz. Sağlık kriterlerimiz diye nitelendirdiğim bu hususların her biri üzerinde, saatlerce konuşulabilir, sayfalarca yazılabilir. Ancak konumuz itibarıyla, dikkatinizi 3. maddeye çekmek istiyorum. 

Hareketsiz yaşam ve uzun süre oturmak sağlığınızı ciddi oranda tehdit etmektedir. Bu nedenle, saat başı yerinizden kalkıp kısa mesafe bile olsa yürümenizin, omurganız açısından çok önemli olduğunu belirtmeliyim. Buna birkaç tane de pratik postür egzersizleri eklediğinizde, omurganıza dünyanın en güzel hediyesini vermiş olacaksınız. ‘Birkaç adımdan ne olur?..’ demeyin. Size uzun uzun egzersiz yapmaktan bahsetmiyorum. Her ofiste kolaylıkla uygulanabilecek kolay ve etkili birkaç tane egzersiz yapmanızı öneriyorum. Masanıza döndüğünüzde de ergonomi kurallarına uygun oturduğunuzda, omurganız sağlıklı ve mutlu olacaktır.”

FİZYOTERAPİST  MEVLÜT OLUK UYARDI

Hareketsiz yaşam ve uzun süre oturmak sağlığınızı ciddi oranda tehdit etmektedir. Bu nedenle, saat başı yerinizden kalkıp kısa mesafe bile olsa yürümeniz, omurganız açısından çok önemli


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler