Pudra ile gelen kanser

ABD merkezli ilaç ve kişisel bakım ürünleri devi Johnson & Johnson, ürettiği talk pudrası nedeniyle kansere yakalandığını söyleyen 22 kadına 4.7 milyar dolar tazminat ödeyecek. ABD mahkemesinin aldığı karar, tüm dünyada talk pudrası kullananlar arasında endişeye neden oldu.

Yayınlanma: 13.07.2018 - 21:37
Abone Ol google-news

ABD merkezli ilaç ve kişisel bakım ürünleri devi Johnson & Johnson, firmanın ürettiği talk pudrası nedeniyle kansere yakalandığını söyleyen 22 kadına 4.7 milyar dolar (22.8 milyar TL) tazminat ödemeye mahkûm edildi. Missouri eyaletinde görülen davada jüri, Johnson & Johnson talk pudrasının kadınlarda yumurtalık kanserine yol açtığı hükmüne vardı ve şirketi önce 550 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti, ardından da 4.7 milyar dolarlık cezai tazminat kararı aldı. Johnson & Johnson’a talk pudrası nedeniyle 9 binin üzerinde dava açılmış durumda. Missouri eyaletinde alınan kararın diğer davalar için de emsal teşkil etmesi olası. Şirketten yapılan yazılı açıklamada mahkemenin kararı için ‘büyük bir hayal kırıklığı’ dendi ve kararın temyize götürüleceği ifade edildi.

Yumurtalık kanseri...

Yaklaşık altı hafta süren duruşmalarda davacı kadınlar ve aileleri Johnson & Johnson’ın talk pudrasını kullanmaya başladıktan sonra yumurtalık kanserine yakalandıklarını anlattılar. Davacı kadınların avukatları, şirketin pudranın zararlarından haberdar olmasına karşın gerekli önlemleri almadığını, 1970’ten bu yana Johnson & Johnson talk pudralarına asbest bulaştığını ancak firmanın tüketicileri riskler konusunda uyarmadığını söyledi. BBC Türkçe’deki habere göre Johnson & Johnson ise savunmasında ürünlerine asbest bulaştığı iddialarını reddederken kansere yol açanın talk pudrası olmadığını savundu. Yapılan laboratuvar incelemelerini mahkemeye delil olarak sunan firma avukatları, ‘temelden adaletsiz bir yargılama süreci’ yaşandığını savundu.

Tartışma sürüyor

İngiltere merkezli kanser araştırmaları vakfı Ovacome, kadınlarda genital bölgede talk pudrası kullanımının yumurtalık kanserine yol açabileceği yönünde endişelerin bulunmasına karşın bu şüphenin henüz kanıtlanmadığını ifade ediyor.

Uzmanlara sorduk: Kanser yapar mı?

Dermatolog Emine Özge Ayabakan, talk pudrasını içerdiği kimyasallardan dolayı hastalara önermediğini söyledi. Ayabakan, “Asbest benzeri türlü maddeler içeriyor. Bu insan sağlığı için riskli bir kimyasal madde” açıklamasını yaptı. Johnson&Johnson firmasının ürettiği talk pudranın yumurtalık kanserine neden olduğu iddiasına ilişkin konuşan Ayabakan, “Genital sistem tüysüz emiciliği daha fazla olan bir bölge. Yani emilim daha fazla olduğu için orada yumurtalıklara kadar gidip bir reaksiyon yaratabiliyor” dedi.

Akciğerlere de zarar...

Ayabakan, talk pudranın kullanımının cilde ve akciğerlere zarar verdiğine dikkat çekerek “Solunum yoluyla akciğere kadar inen kimyasallar orada birikim yapıyor ve kanserle sonuçlanıyor. Hastalar ayak parmak aralarına pudra sürüyor. Biz bunu da önermiyoruz çünkü orada pudra biriktiği zaman mantar ve siğil olabiliyor. Önceden hastalara reçete olarak yazılıyormuş. 20 yıldır verilmiyor. Alışkanlık haline geldiği görülebiliyor. Kullanımı tamamen yasak” diye konuştu.

Bakanlık denetlesin

Normal pudraları kullanan hastaların da dermotolojiye danışmaları gerektiğini belirten Emine Özge Ayabakan şunları söyledi: “Normal pudraların içinde bulunan kimyasalların kanserojen içerikli olmadığına dikkat etmeliyiz. Biz pudra önerdiğimizde bilimsel verilere bakarak hastaların kullanmasına izin veriyoruz. Her ürünün dermo-kozmatik olup olmadığını kontrol etmemiz mümkün değil bunu Sağlık Bakanlığı’nın yapması lazım. Hasta gidiyor güzellik merkezinden bir ürün alıyor ne olduğu belli değil. Böyle durumlar da dermotolojiye danışmak doğru olur.”

Asıl sorun asbest

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Berna Şanlı, talk içeriğinin bebek pudrasından, kozmetiklere ve böcek ilaçlarına pek çok tüketim malzemesinde kullanıldığını belirtti. Asıl sorunun talka asbest bulaşması olduğunu vurgulayan Şanlı, “Kanserojen olan talk değil, doğada sıklıkla bununla birlikte bulunan asbesttir. Bu nedenle talk elde edilecek maddenin seçimi ve kozmetik ürünün yapımında kullanılacak talkın saflaştırılması, asbestten arındırılması son derece önem taşır” ifadelerini kullandı. Şanlı, talkın yeterince asbestten arındırılmamış haliyle kullanımı sırasında nefesle alınması ya da genital bölge kullanımı sırasında genital kanalla vücuda girmesinin kanser riskini artırabildiğinin altını çizdi.

 

 

Nerelerde kullanılır?

-Magnezyum silikat da denilen talk, talk kayalarının çıkarılması suretiyle üretilen bir mineral. Bu kayalar daha sonra parçalanır, kurutulur ve un gibi ufalanır. İşlenmesi sırasında bir dizi kalıntı mineral bertaraf edilse de asbeste çok benzeyen minik fiberler (lifler) ayrılmadan kalırlar.

-Magnezyum silikat, pek çok ticari mamulde kullanılıyor. Saf halde çok yumuşak olması, talk pudrası ve yüz pudrası kullanılmasını sağlar. Pek çok uzmana göre talk pudrası, kansere neden olan asbest içeren bir mineral.

-Talk, bebe pudrası, toz ilaçlar, parfümlü pudralar ve parfümlü vücut pudralarının ana maddesi. Rutubete dayanıklı olduğu için ilaç üretiminde kullanılır. Pire ve kene tozlarının temel katkı maddelerinden biridir. Az da olsa deodorantlarda, tebeşirde, mum boya, boyalı tebeşirde, kumaşlarda, sabunda, yalıtım malzemelerinde, boyada, kâğıtta da talk kullanılır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler