Farkında değiller

HIV ile yaşayan her 4 kişiden 3’ü bunu bilmiyor. Bu durum bulaşma riskini arttırıyor.

Yayınlanma: 27.11.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

 

Dünyada HIV ile yaşayan insan sayısı 36 milyon 900 bin. Geçen yıl 940 bin kişi bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Resmi verilere göre ülkemizde 17 bini aşkın kişide HIV/AIDS görüldüğü ancak bu rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, Türkiye’de hasta sayısının arttığını belirterek “AIDS konusunda ciddi ilerlemeler kaydedildi ancak bugün hâlâ HIV ile yaşayan her 4 kişiden 3’ünün bu gerçeği bilmediği tahmin ediliyor. Korunmasız cinsel temastan kaçınılmalı” dediler.

Rusya’da da artış

1 Aralık Dünya AIDS günü öncesi düzenlenen toplantıda konuşan  HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, ülkemizde HIV/AIDS’li kişi sayısının hızla arttığını belirterek “Hastaların tedavisi ile ilgili sorunları aştık ancak toplumdaki ayrımcılık ve farkındalılık problemleri nedeniyle hastalara ulaşmak zor” dedi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV/AIDS Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten ise şunları söyledi: “Hastalıktan 2004’te 1.9 milyon kişi öldü. 2010’da bu rakam 1.4 milyona, 2017’de ise 940 bine indi. Doğu Avrupa’da, Orta Asya’da, Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi ülkelerde hızlı artış var. Bu durum bizim için çok önemli çünkü biz bu ülkelerle yakın bir ticari ilişki ve turistik ilişki içindeyiz. Ülkemizde yılda 8 milyon test yapılıyor. Ama yapılması gereken yerlerde yapılmıyor.”

Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin de “Türkiye’de resmi vaka sayısı 1985-2017 yıllarında 17 bin 884 kişi. Tahminler ise gerçek rakamın çok daha fazla olduğu. Her yıl yeni tanı alanların yüzde 80’ini erkekler; yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor” dedi.

Bulaşma riskini arttırıyor

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu da yaptığı yazılı açıklamada “AIDS konusunda ciddi ilerlemeler kaydedildi ancak hâlâ HIV ile yaşayan her 4 kişiden 3’ünün bu gerçeği bilmediği tahmin ediliyor. Hastalıktan  haberi olmayan bu kişiler hem tedavi görmüyor hem de başkalarına bulaşma riskini arttırıyor” dedi.

HIV belirtileri nelerdir? 

HIV, bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür. AIDS ise HIV’in neden olduğu enfeksiyonun ileri aşamasıdır. Lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, vücutta yara ve kırmızı lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük gibi belirtileri olur. Şüpheli bir temas sonrasında erken teşhis koyabilmek için HIV testi yaptırılması önemlidir. HIV teşhisinde, antikor testi, kombinasyon veya dördüncü-nesil testleri ve nükleik asit testi (NATs) kullanılır.

AIDS nasıl bulaşır?

-Bulaşmada birincil olarak HIV virüsü taşıyan kişiyle korunmasız cinsel ilişki gelir

-İkincil olarak, içinde virüs bulunan kan ve kan ürünlerinin nakli ya da doku, organ nakliyle bulaşma olabilmektedir. Damar içi uyuşturucu madde kullanıcılarının ortak iğne/enjektör kullanımı da kan alışverişine neden olduğundan bu yolla da bulaşabilmektedir.

-Üçüncü olarak HIV, gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirmeyle bebeğe geçebilmektedir.

Kendin İçin 1 Ara’lık

HIV (İnsan Bağışıklığı Yetmezlik Virüsü) hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 2016 yılında başlatılan “Kendin İçin 1 Ara’lık’ kampanyası ile bugüne dek sosyal medya aracılığıyla 20 milyon kişiye ulaşıldı



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler