Devletten aile hekimine ‘sahibinden bina’

Aile hekimleri, mekanı olmayan birimlere atanıyor... Sağlık Bakanlığı, ‘Aile sağlığı merkezini, hekim temin etsin’ diyor...

Yayınlanma: 12.03.2019 - 09:11
Abone Ol google-news

Aile hekimleri, hizmet sunacak bina bulamadı. Sağlık Bakanlığı’nın 4 Nisan 2019 tarihli ‘Aile Hekimliği Yerleştirme Planı’nda, yüzlerce aile sağlığı merkezi, binasız olarak ilana çıktı. Aile hekimlerine ilişkin kadroların ‘açıklama’ bölümlerinde yüzlerce; “Göreve başlayınca kira bedeli hesaplanacak”, “kiralık bina”, “bina yok”, “Bina hekim tarafından temin edilecek”, “mekan temin edilemeyen” ve “özel bina, kira bedeli bilinmiyor” uyarıları yapıldı. Bakanlık bununla da kalmayarak, kira bedeline spotajı da (maliyeye yatırılan kesinti para) dahil etti. Bursa İnegöl’deki bir mekan için “KDV dahil değildir” notu düşüldü.

Sağlık hakkı, AKP hükümeti ile ticari bir alana dönüştürülmeye devam ediyor. Aile Hekimliği Pilot Yasası sonrası aile hekimleri ancak bina fiziki şartlarını ve iç donanımını devlet yerine kendileri sağladıktan sonra hizmet sunabiliyor. Devletin birinci basamak sağlık kuruluşları için mekân bulma sorumluluğunu aile hekimleri yüklenmiş oluyor. Hükümet kanadından gelmeye devam eden “Devlete yakışmıyor” eleştirilerine karşın aile hekimleri hâlâ mekânı olmayan birimlere atanıyor. Temel sağlık hizmetlerinin sunumundan bulaşıcı hastalıklarla mücadelede, bağışıklamadan anne ve bebek ölüm hızının düşürülmesine kadar önemli rol oynayan birinci basamak sağlık hizmetlerinde sağlık kurumları, mekânsız olarak hayata geçiriliyor. İmar planlarında aile sağlığı merkezi olarak ayrılan alanlar günden güne küçülürken ekip hizmeti bile gerektiği kadar karşılanmıyor.

Aile hekimi temin edecek

Sağlık Bakanlığı’nın 4 Nisan 2019 tarihli ‘Aile Hekimliği Yerleştirme Planı’nda, yüzlerce aile sağlığı merkezi, binasız olarak ilana çıktı. Aile hekimlerine ilişkin kadroların ‘açıklama’ kısmında yüzlerce “göreve başlayınca kira bedeli hesaplanacak”, “kiralık bina” , “bina yok” “bina hekim tarafından temin edilecektir”, “mekan temin edilemeyen” ve “özel bina, kira bedeli bilinmiyor” uyarıları yapıldı.

Kiraya spotaj da dahil

Sadece Ankara için 98 sağlık merkezi ilanında “Aile Sağlığı Merkezi, aile hekimi tarafından temin edilecektir” notu düşüldü. Bakanlık bununla da kalmayarak, kira bedeline spotajı da (maliyeye yatırılan kesinti para) dahil etti. İstanbul’daki sağlık merkezlerinin bazılarına da “Valilik tarafından fes edilen birimdir. Tercih edilmesi durumunda taahhütname imzalatılacaktır”, “Milli Emlak yeni birim kirası” ve “Bina özelden kiralık” notları dikkat çekti. İstanbul Bakırköy’deki birimin kirasına ilişkin “Bilgi vermek istemiyor” notu düşüldü. Tekirdağ’da da birçok sağlık merkezine “fiziki mekanı yok” notu kaydedildi. Bursa İnegöl’deki bir mekan için “KDV dahil değildir” bilgisi yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler