Bakanlıktan doğum kontrol mektubu

Sağlık Bakanlığı’nın “doğum kontrollerinin intiharı artırdığı” iddiası ile doktorlara gönderdiği uyarı mektubunda; Avrupa İlaç Ajansı tarafından konuya ilişkin çalışma yapıldığı ancak “intihar ile arasında net bir nedensel ilişki bulunamadığı” bilgisine yer verildi.

Yayınlanma: 24.03.2019 - 21:34
Abone Ol google-news

 “Depresyon yan etkilerinin olduğu bilinmektedir. Depresyon şiddetli olabilir ve intihar davranışı ve intihar ile ilgili iyi bilinen bir risk faktörüdür” ifadelerinin dikkat çektiği mektupta, doğum kontrollerin bilgi ve kullanma talimatı bölümlerinde “intihar düşüncelerine yol açabilir” uyarılarının yapılacağı duyuruldu.
Sağlık Bakanlığı, “hormonal kontraseptiflerin (hormonal doğum kontrollerin) güvenliliği ile ilgili yeni gelişmeler hakkında” doktorlara resmi bir mektup gönderdi. Doğum kontrollerinin, “depresif duygudurumu ve depresyon gibi yan etkilerinin” olduğu kaydedilen mektupta; “Depresyon şiddetli olabilir ve intihar davranışı ve intihar ile ilgili iyi bilinen bir risk faktörüdür” ifadeleri dikkat çekti. Mektupta; doğum kontrollerine, “Duygudurum dalgalanmaları ve depresif semptomlar durumunda, kadınlara bu semptomlar tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra ortaya çıksa bile doktorlarına başvurmaları önerilmelidir” uyarılarının ekleneceği duyuruldu.

‘İntihar ve kullanım arasında net ilişki bulamadık’

Mektup içinde ayrıca “Güvenlik endişelerine ilişkin ayrıntılı bilgiler” başlığı açıldı. Başlık altında, Avrupa İlaç Ajansı’nın bu konuda çalışma yaptığı ve Danimarka ulusal sağlık kayıtlarının verilerine atıf yapıldı. Danimarka ulusal sağlık kayıtlarının verilerine dayanılarak “kullanmayanlara kıyasla kullanan kadınların intihar risk oranının yüksek olduğu” kaydedildi. İntihar riskinin, doğum kontrol kullanımının ilk ayında arttığı ve bir yıl ya da daha uzun süre sonrasında azaldığı bilgisine yer verildi. Avrupa İlaç Ajansı’nın da bu konuda çalışma yaptığı ancak “net bir nedensel ilişki bulamadığı sonucuna vardığı” dikkat çekti. Net bir ilişki bulunamasa da “Hormonal kontraseptiflerin kullanımıyla ilişkili olarak depresif duygudurumunun ve depresyonun ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Depresyon şiddetli olabilir ve intihar davranışı ve intihar için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Bu nedenle bu bilinen yan etkilerin potansiyel ciddiyetinin hormonal kontraseptiflerin ürün bilgisinde belirtilmesinin önemli olduğu kabul edilmiştir. Bu uyarı, doktorları hastalarını bu doğrultuda bilgilendirmelerinin gerekliliği konusunda bilinçlendirmek ve hastaları duygudurum değişiklikleri ve depresif belirtiler ortaya çıktığında doktorlarına başvurmaları konusunda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır” denildi.

‘İntihar düşüncesine yol açabilir’

Net bir nedensel durum tanısı olmasa da doğum kontrollerin “Kısa Ürün Bilgisi” kısmında “Depresyon ciddi olabilir ve intihar davranışı ve intihar için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Duygudurum dalgalanmaları ve depresif semptomlar olması halinde, bu semptomlar tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra ortaya çıksa dahi kadınlara doktorlarına başvurmaları önerilmelidir” uyarısı yazılacak. “Kullanma Talimatı” bölümünde ise “Depresyon ciddi olabilir ve bazen intihar düşüncelerine yol açabilir. Duygudurum dalgalanmaları ve depresif belirtiler yaşarsanız ek tıbbi tavsiye için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurunuz” uyarısı yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler