Nadir tümöre akıllı ilaç

Kanserde, özellikle son bir yıl içerisinde önemli bilimsel gelişmeler sağlandı, tanı ve tedavisinde büyük mesafe kat edildi.

Yayınlanma: 02.04.2019 - 23:26
Abone Ol google-news

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, kanser hücrelerinin çoğalma yollarını saptayacak teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşması sayesinde bu çoğalma yollarını kesecek pek çok yeni ilaç keşfedildiğini belirterek “Hedefe yönelik tedavi imkânı sağlayan bu ‘akıllı ilaçların’ keşfedilmesi, özellikle bazı nadir tümörlerde çok başarılı sonuçlar verdi. Moleküler genetik analizler sayesinde, kemoterapinin hangi hastaya faydalı olacağının saptanması, hangi hastanın da hangi hedefe yönelik tedaviden fayda göreceğinin ortaya çıkarılması mümkün hale geldi” dedi.

Gittikçe artıyor

Prof. Turhal, geçen yıl dünyada 17 milyon yeni kanser vakası görüldüğünü anımsatarak “İlk dört kanser akciğer, kadın meme kanseri, bağırsak kanseri ve prostat kanseridir. 2040’ta dünyada görülen kanser vakası sayısının 17 milyondan 27 milyonun üstüne çıkması beklenmektedir” diye konuştu. Prof. Turhal, kanserde risk etmenlerine ilişkin “Birinci sırada şüphesiz sigara gelmektedir; açık ara önde olan bir numaralı kanser sebebidir” dedi.

Hedefe yönelik

Kanser hücrelerinin çoğalma yollarını saptayacak teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşması sayesinde bu çoğalma yollarını kesecek, pek çok yeni ilaç keşfedildiğini kaydeden Turhal, hedefe yönelik tedavi imkânı sağlayan “akıllı ilaçların” keşfedilmesi ile özellikle bazı nadir tümörlerde çok başarılı sonuçlar alındığını anlattı. Turhal, moleküler genetik analizlere de dikkat çekerek “Gittikçe artan oranda, kemoterapinin hangi hastaya faydalı olacağının saptanması, hangi hastanın da hangi hedefe yönelik tedaviden fayda göreceğinin ortaya çıkarılması mümkün hale geldi” değerlendirmesini yaptı.

KANSERLE SAVAŞ HAFTASI

Dünyada her yıl 17 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkıyor, ama bir yandan da tedaviler gelişiyor.

Prof. Dr. Serdar Turhal, kanserde gen tedavisine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Gen tedavisiyle kastedilen, genetiği değiştirilmiş hücreleri, kansere dirençli hücreleri vücut dışında çoğaltıp kanserli hastaya geri vererek bu hücrelere kanser hücreleriyle mücadele ederek onları yenmesini sağlamaktadır. Bu yaklaşık 35-40 yıldır üzerinde çalışılan bir konudur. Ancak bununla ilgili birçok teknik zorluk ortaya çıkmıştır. Bu üretilen hücrelerin vücuda verildiğinde çoğalmasının sağlanması ya da kanser hücrelerinin bilahara buna direnç geliştirmesinin engellenmesi. Bu nedenle gen tedavisi, henüz arzu edilen bir şekilde sık kullanılabilecek bir şekilde kanser hastalığının tedavisinde bir rol oynayamamıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler