Canından bile önce

Toplum baskısı kadına, meme ve rahim ağzı kanseri tetkiki yaptıramıyor

Yayınlanma: 20.07.2019 - 20:17
Abone Ol google-news

Kadınların toplum baskısı yüzünden meme ve rahim ağzı kanseri tetkiki yaptıramadığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, kadınların muayene yaptırmama nedenlerini; çekinme ve utanmanın yanı sıra, “Bir aile büyüğünden izin alınması”, “Eşinden gizli vajinal muayene olunması”, “Kadın hastalıklarının sorumlusunun kadın olarak görülmesi” olarak sıradı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan toplantıda; “Kanser Taramalarında Sağlık Personelinin Rolü” başlıklı sunumda dikkat çekici tespitlere yer verildi.

Aile içi dengeler bozuluyor
-  Aileden bir kişinin bile hasta olması, aile içinde diğer bireylerin görevlerini, yaşam standartlarını ve ruhsal durumlarını değiştiriyor. Özellikle anne ya da babanın kanser gibi uzun süreli bir hastalığa yakalanması aile içerisinde üzüntü, stres, kaygı gibi psikolojik sıkıntılar yaratıyor.

27 milyon yeni tanı
-  Günümüzde en önemli halk sağlığı sorunu olan kanserin görülme hızı bu şekilde devam edecek olursa 2030 yılına gelindiğinde her yıl 27 milyon yeni kanser tanısı konacak. Her yıl 17 milyon kişi kanserden yaşamını yitirecek.

Kontrolü yaptırmıyor
-  Ulusal kanser tarama programı kapsamında erken tanı ve tarama hizmetleri ulaşılabilir ve ücretsiz olsa bile özellikle kadınların kanserler hakkında bilgilendirilmesi ve taramalara katılması kanser nedenli ölümleri azaltacak ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak. Kadınlar; meme, serviks kanserlerine yönelik korkuları, bilgi eksiklikleri, soru sormaktan ve bu konularda konuşmaktan çekinmeleri, utanmaları gibi nedenlerle kanser olmaktan çok korkmalarına rağmen sağlık kontrollerini yaptırmıyor.

Hastalığın sorumlusu...
- Doktora gitmek için bile aile büyüklerinden izin alınması, eşinden gizli vajinal muayene olunması, kadın hastalıklarının sorumlusunun kadın olarak görülmesi, ücretsiz verilen hizmetin kalitesiz olarak değerlendirilmesi, bilgi kirliliği gibi nedenler insanları kontrol taramalarından uzaklaştırıyor. Diğer organ kanserlerinde yaşanan sorunlara ek olarak; jinekolojik kanserlerde özellikle cinsel kimlik ve üreme yeteneği gibi kişiyi, aileyi ve statüyü etkileyen önemli sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Genellikle insanlar bir şikâyeti olmadığı sürece sağlık kontrolüne gitmiyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler